Гудељевић: Образовање и истраживања ускладити са европским

Срна
Гудељевић: Образовање и истраживања ускладити са европским

САРАЈЕВО- БиХ интензивно спроводи активности на успостављању битних елемената европске димензије у образовању, обуци и истраживању, истакла је министар цивилних послова у Савјету министара Анкица Гудељевић.

"Наша визија је достизање европских стандарда и критеријума, те наставак регионалне и међународне сарадње и учешће у програмима ЕУ", навела Гудељевићева у видео-обраћању учесницима састанка платформи западног Балкана о образовању и обуци, истраживању и иновацијама.

Она је напоменула да су приоритети БиХ у овим областима усклађени са приоритетима истакнутим у документу Програм за иновације, истраживање, образовање, културу, младе и спорт Европске комисије за земље западног Балкана, саопштено је из Министарства цивилних послова у Савјету министара.

У организацији Европске комисије, а на позив европског комесара за иновације, истраживање, културу, образовање и младе Марије Габриел, данас је одржан састанак платформе који је био фокусиран на развој Агенде западног Балкана о иновацијама, истраживању, образовању, култури, младима и спорту, као дугорочној стратегији Европске комисије за сарадњу у региону која би дала допринос економском и друштвеном развоју земаља западног Балкана.

У Агенди су као приоритет наведена три кључна подручја, и то политичка, регионална и тематска за сва наведена подручја дјеловања.

У оквиру састанка одржана су и четири округла стола о темама културе, образовања, истраживања, иновација и стратегији паметних специјализација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана