Гудељевић: Директна набавка вакцина у надлежности ентитета

Срна
Гудељевић: Директна набавка вакцина у надлежности ентитета

САРАЈЕВО- Министарство цивилних послова у Савјету министара не може започети директне преговоре за набавку вакцина против вируса корона јер је то у надлежности ентитета и ентитетских министарстава здравства, изјавила је данас министар цивилних послова у Савјету министара Анкица Гудељевић.

Гудељевићева је подсјетила да ово министарство нема у свом буџету предвиђена средства за набавку медицинских средстава, па ни вакцина.

Када је ријеч о директним споразумима за набавку вакцина против вируса корона, Гудељевићева је истакла да ће Министарство цивилних послова, уколико ентитети искажу потребу и спремност за тим, врло радо преузети координацију.

- Министарство не може преузети директне преговоре који обухватају одређивање цијене, количине, добављача без ентитетских министарстава и њиховог учешћа у томе - рекла је Гудељевићева.

Она је додала да Министарство цивилних послова нема званичне информације о доласку руске вакцине.

Руководилац Регионалне канцеларије Института за јавно здравство Српске Владо Миовчић подсјетио је да Република Српска прве количине вакцина против вируса корона очекује у фебруару, док је помоћник министра здравства ФБиХ Горан Черкез рекао је да је ово министарство спремно за директну набавку вакцина.

- Влада ФБиХ одобрила је средства, већ имамо више од 12 милиона КМ за набавку вакцина - рекао је Черкез и додао да је за директну набавку вакцина потребно промијенити законодавство у области јавних набавки.

Према његовим ријечима, ФБиХ је прва у региону водила разговоре о набавци вакцина са "Фајзером", али док постоје одређени законски лимити, не постоји могућност да се вакцине набаве.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана