Грујичић: Смањен број обољелих од грипа

Срна
Грујичић: Смањен број обољелих од грипа

БИЈЕЉИНА - Од почетка године Хигијенско-епидемиолошкој служби Дома здравља Бијељина пријављен подједнак број људи са акутним респираторним инфекцијма као и у прошлој сезони, а мањи број пријављених од обољења сличног грипу, рекао је Срни епидемиолог у овој служби Младен Грујичић.

"У првих осам седмица 2019. године имали смо 49 случајева обољења сличних грипу, а у истом периоду ове године тај број је 18", рекао је Грујичић. 

Када је ријеч о респираторним инфекцијама, Грујичић је истакао да је сада сезона када је уобичајена њихова појава, а да су најчешће код дјеце. 

"У контакту са Институтом за јавно здравство или ресорним министарством може се примијетити да је у односу на прошлу сезону мањи број особа које су преминуле од вируса грипа", рекао је Грујичић. 

Он је навео да је, када је ријеч о редовној вакцинацији против грипа, ове године забиљежена повећана заинтересованост пацијената него раније, па је могуће да је та чињеница допринијела мањој смртности. 

Говорећи о актуелном вирусу корона у свијету, Грујичић је рекао да се и у Дому здравља Бијељина посебна пажња томе посвећује, додавши да је највећи број обољелих у Кини, те да се сада појавило ново жариште, а ријеч је о сјеверном дијелу Италије, чиме расте могућност за појаву вируса и овдје. 

"Наш највећи и главни посао јесте да спријечимо појаву вируса корона на подручју Републике Српске, а у уколико се и појави код нас, да учинимо све на сузбијању ширења", рекао је Грујичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана