Гранични прелаз и мост „Братољуб“ од данас у функцији

Срна
Гранични прелаз и мост „Братољуб“ од данас у функцији

БРАТУНАЦ - Новоизграђени мост „Братољуб“, између Братунца и Љубовије, заједнички гранични прелаз и царински терминал БиХ и Србије од данас су званично у функцији.

Мост и гранични прелаз свечано су отворили министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић и министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да мост „Братољуб и заједнички гранични прелаз и царински терминал БиХ и Србије треба да омогуће просперитет људи који живе на том простору, с обје стране ријеке Дрине, а градњу сличног објекта најавио је и на ријеци Сави на Рачи.

Вишковић је у обраћању на свечаном отварању истакао да је у моменту када је договорана изградња овог објекта код Братунца визија била да са обје стране буду изграђене слободне зоне, да се ту граде објекти и запосле људи који ту треба да раде и опстану.

Он је у име институција Републике Српске захвалио предсједнику Србије Александру Вучићу иде за подршку и могућност да Србија изгради један овакав мост.

Подсјетио је да је Србија градила мост, Управа за индиректно опорезивање БиХ је градила заједички прелаз, а Влада Републике Српске приступне саобраћајнице.

Он је рекао да то неће бити посљедњи такав објекат, јер се веома брзо очекује да почне градња истог или сличног на ријеци Сави на Рачи код Бијељине гдје се треба повезати са -путем и саградити исти такав заједнички објекат Србије и БиХ

Војин Митровић истакао је да је ово најбољи примјер да је могуће реализовати све пројекте који су интересу народа Србије и БиХ.

Митровић је подсјетио да је изградња моста, симболичног имена „Братољуб“ састављеног од почетних слова Братунца и Љубовије, које овај мост повезује, трајала од октобра 2015. до маја 2017. године и да је изградњу у цијелости финансирала Србија.

-Изградња моста коштала је 499 милиона динара са ПДВ-ом или 13 милиона марака. Након изградње моста Република Српска је финансирала изградњу прилазног пута, али је настао проблем у вези са изградњом граничног прелаза - рекао је Митровић.

Он је током обраћања навео да није било довољно средстава и да је у том тренутку Управа за индиректно опорезивање БиХ имала око десет милиона марака за изградњу граничног прелаза.

-Када је нови Савјет министара преузео дужност у БиХ крајем 2019. године, обезбиједили смо додатних 3,5 милиона марака и настављене су активности око овог моста, односно изградња заједничког граничног прелаза и царинског терминала почела је априлу прошле, а завршена крајем јуна ове године - рекао је Митровић.

Митровић је нагласио да је ово први интегрисани гранични прелаз између Србије и БиХ, а његова изградња коштала је 14,2 милиона КМ укључујући и ПДВ.

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин нагласио је да су бирократе и зла политичка воља успоравале ово отварање.

Вулин је подсјетио да се мост „Братољуб“градио двије године, а најмање четири године се чекало да се бирократе или зла политичка воља смилује и допусте грађанима и једне и друге обале да живе и раде боље и једноставније.

Додао је да нема оправдања да се међу људима праве границе, да нема оправдања што се чекало шест година да се пређе преко овог моста и да се на боље промијени живот грађана са обје стране Дрине и шире.

-Србија је урадила све што је требало да уради и да мост изгради брзо и одмах, али ето чекало се више година на његово отварање јер је нечија политика или зловоља била преча него живот грађана са обе стране реке - рекао је Вулин.

Он је грађанима Републике Српске, Србије и БиХ честитао отварање моста и пожелио да то буде прилика да буду ближи једни другима, да животи пролазе у доброти, здрављу и напретку и прилика да се покаже да између браће не може и не смије бити граница.

-Немојте да би ми неко замерио на овоме што говорим, јер кад причамо и Европи кажемо Европа без граница, а што међу Србима мора да буде граница. Кад год причамо о свету који је велики, модеран и лијеп, кажемо да не сме бити препрека ни за људе ни за робу, што да буде препрека међу Србима - запитао се Вулин.

Он је нагласио да ово нико не треба да злоупотребљава, јер Срби изнад свега траже мир, рад и просперитет.

Вулин је и овом приликом истакао да ће Република Српска све док Србију води Александар Вучић бити чувана, помагана гдје год и како год треба.

-Није то само братска љубав већ се на оваквим примјерима показује да је то живот... Србију радује сваки успјех Српске, а свака туга и мука је погоде, јер је то и наша туга и мука - истакао је Вулин.

Отварању је присуствовао предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, представници општина средњег Подриња, политичког, привредног и културног живота и велики број грађана.

Изградња

Изградња „Братољуба“, чија је дужина 227 метара, трајала је од октобра 2015. до маја 2017. године и коштала је 13 милиона евра. Радове је у цјелости финансирала држава Србија.

Влада Републике Српске финансирала је изградњу приступног пута до граничног прелаза код „Братољуба“.

Завршетак изградње моста, коју је претходни сазив Савјета министара блокрао, била је једна од првих одлука предсједавајућег садашњег сазива Савјета министара Зорана Тегелтије.

Након тога су почеле активности око изградње заједничког граничног прелаза и царинског терминала БиХ и Србије са лијеве стране Дрине, у Републици Српској.

Код моста преко Дрине почетком априла прошле године почела је изградња граничног прелаза чији је инвеститор Управа за индиректно опорезивање БиХ.

Ти радови, вриједности 14,5 милиона КМ, завршени су прије скоро два мјесеца, обављен је технички пријем и прибављене су све дозволе и потписани споразуми за почетак рада граничног прелаза.

Нови гранични прелаз биће заједничка локација царинских и полицијских органа БиХ и Србије, први такве врсте у региону.

Ово ће бити међународни гранични прелаз првог реда за дозвољен промет робе која подлијеже инспекцијском надзору.

Прелаз има три улазне и три излазне траке, те траку за бициклисте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана