Грађани Српске “окупирали” апотеке због короне: Помама за кућним тестовима почела прије набавке

Данијела Бајић
Грађани Српске “окупирали” апотеке због короне: Помама за кућним тестовима почела прије набавке

БАЊАЛУКА - Кућни тестови на вирус корона, које је од петка могуће купити у слободној продаји у Србији, постали су најтраженија роба и у апотекама у Републици Српској, иако њихова набавка још није у плану.

Према ријечима фармацеута вијест да су тестови стигли у “комшилук” усијали су телефоне, а готово да нема човјека који уђе у апотеку а да не пита када ће они бити бити набављени и колико ће коштати.

Ови тестови, који имају јасно упутство, према ријечима апотекара у Србији, врло једноставно се користе и могу да буду замена за ПЦР тест, што је обрадовало како њихове тако и становнике Српске, који су похрлили у апотеке да се распитају.

Вијест о кућним тестовима из Србије муњевито се проширила и у Српску, што свједочи и фармацеут у једној бањалучкој апотеци Марија Ђого, која каже да ни сама не зна колико је муштерија у петак питало када ће их имати у продаји и колико би могли коштати.

- Да је у апотекама у Србији могуће купити тест на вирус корона за око 20 марака нисам знала док ме нису питале муштерије. Готово сваки други грађанин који је дошао у апотеку успут је питао да ли имамо у продаји тест на вирус корона и када ћемо га добити - казала је Ђого.

Ништа мање заинтересовани нису ни становници Херцеговине, у чијим апотекама кажу да једва чекају да ови кућни тестови стигну у Српску.

Власница апотеке “Беладона” у Требињу Зорица Тасовац каже да би кућни тестови, који би се нашли у слободној продаји, много значили грађанима.

- Чим нам се јави неки добављач који нуди и кућне тестове на вирус корона нећемо се премишљати, одмах ћемо их наручити - истакла је Тасовац.

Кућне тестове на “ковид” са нестрпљењем чекају и Добојлије, у чијим апотекама кажу да се интересовање грађана појавило већ у петак ујутро.

Љекар породичне медицине Милијана Станковић је истакла да би, имајући у виду да међу становништвом влада велики страх и паника због вируса корона, било добро када би се и у апотекама у Српској могли купити кућни тестови. 

- Кућни тестови би и те како смањили стрес. Осим тога, набавком ових тестова сигурна сам да би се смањило чекање у редовима код љекара - казала је Станковићева.

У Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ истакли су да им се ниједан заступник, закључно са петком, није обратио, када је ријеч о набавци кућних тестова на вирус корона.

- Све што је до сада уписано у регистар медицинских средстава намијењено је прометовању, односно употреби, у болницама, институтима, лабораторијама. С обзиром на то да је улога ове агенције заштита здравља становника БиХ, те с тим циљем, а под условом да неко правно лице поднесе захтјев за упис ових тестова, предузећемо све мјере да би та медицинска средства била доступна и код нас у што краћем периоду - истакли у су Агенцији за лијекове.

Кућни тестови, које је за сада могуће купити у Србији, а чију је набавку одобрила тамошња Агенција за лијекове, су врло осјетљиви. Произвођач је фирма из Јужне Кореје. Како објашњавају тамошњи епидемиолози, ријеч је о антигенском тесту, који, у случају да се са њим не рукује правилно, може дати погрешене резултате па тако, ако је неко био у контакту са зараженом особом и заразио се, не може наредног дана имати позитиван резултат. Такође, највећа вјероватноћа да се присуство вируса открије је између првог и петог дана од појаве симптома. Сви они који раде тест код куће можда неће довољно добро узети узорак, јер се мора, кажу, ићи кроз нос у задњи зид носног дијела ждрела, што је доста непријатно.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана