Грађани подржали протест радника пред зградом ХДЗ-а

Срна, klix.ba
Грађани подржали протест радника пред зградом ХДЗ-а

Мостар - Неколико стотина грађана Мостара окупило се данас испред зграде централе ХДЗ-а БиХ у знак подршке протестима радника предузећа “Алуминиј” у којем је покренута процедура гашења производње.

Окупљени грађани узвикују “Лопови, лопови!”, а на терену је присутан велики број припадника Министарства унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона.

Радници се већ трећи дан окупљају пред централом ХДЗ БиХ.

Раније је радницима било обећано да ће их данас у тој згради примити предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић, али је организација састанка јутрос премјештена у зграду “Алуминија” која се налази на периферији града.

Радници су одбили овакав приједлог и окупили су се пред зградом ХДЗ-ом.

“Састанак је јуче био договорен, а Човић је сада у жАлуминијуж. Позвани смо и ми доле, али нећемо ићи. Хоћемо састанак овдје!”, рекао је предсједник Синдиката “Алуминија” Ромео Биокшић.

Он каже да нема ријечи на понашање власти и представника ХДЗ-а БиХ.

“Раније сам изјављивао да смо више пута тражили састанак у ХДЗ-у БиХ са свима и скретали пажњу већ годину дана на ово. Наилазимо на затворена врата и немају слуха за наше проблеме”, рекао је Биокшић.

Један од радника “Алуминија”, који је на протесте дошао са дјететом, каже да је његова ситуација катастрофална и да ће након добијања отказа отићи у Њемачку.

“Алуминију” је јуче тачно у поноћ искључена електрична енергија,

Радници “Алуминија” тренутно су на плаћеном годишњем одмору и биће им исплаћена још једна плата, а након тога биће покренут стечајни поступак и уручени откази, речено је у синдикату радника овог предузећа.

“Алуминиј” запошљава 900 радника, а за ову компанију директно је везан и велики број фирми које сарађују с њима, међу којима Лука Плоче.

Радници тврде да је за “Алуминиј” директно везано око 6.000 људи кроз форме које послују са мостарским гигантом.

Хрватска Влада је сувласник 12 одсто предузећа, а највећи акционар је Влада Федерације БиХ са удјелом од 44 процента, док су мали акционари радници, такође, сувласници 44 одсто.

Укупна дуговања ове компаније износе око 400 милиона КМ, од чега се више од половине односи на потрошену електричну енергију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана