Градишка: Отворен трг Чубриловића

Srna
Градишка: Отворен трг Чубриловића

ГРАДИШКА - У Градишци је данас, у оквиру обиљежавања славе овог града - Рођења Пресвете Богородице, отворен новоизграђени Трг Чубриловића, који краси бронзана статуа Вељка Чубриловића, чија генерација је на почетку прошлог вијека његовала слободарски дух и сада треба да служи као идеја водиља.

 

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је на свечаности да је породица Чубриловић, са својим порукама и свим оним што је оставила у образовању и другим областима, позитиван примјер који треба сви да слиједимо.

"Статуа Вељка Чубриловића свим грађанима треба да служи као идеја водиља, јер се српски народ цијели 20. вијек борио за своја права", рекао је Чубриловић на свечаности, којој су присуствовали и народни посланици, градоначелник Градишке Зоран Аџић, унука Вељка Чубриловића - Вера Вијичић, те бројни представници политичког, друштвеног и културног живота града.

Чубриловић честитао је Рођење Пресвете Богородице - славу града свим грађанима Градишке, истичући да изградњом Трга Чубриловића градске власти показују да воде рачуна и о славним историјским личностима из свог града.

Говорећи о изграњи Трга Чубриловића, градоначелник Зоран Аџић истако је да је жеља градских власти била да врате сјећање на људе који су име Градишке славно проносили широм свијета, који су развијали између два свјетска рата, када је носила епитет "Мали Београд".

"Желимо да то вријеме вратимо. Сада смо у град вратили породицу Чубриловић, градишку слободарску породицу, чији су чланови се бавили и просвјетом. Изградили смо Трг Чубриловића на мјету у чијој близини се налазила њихова породична кућа. Раније смо у наш град вратили свјетски познатог мозаичара и сликара Борислава Њежића и проту Душана Суботића", нагласио је Аџић.

Аџић је рекао да је Градишка некада имала пет тргова, које желе поново да врате грађанима.

"Један трг смо отворили, а главни градски трг управо реконструижемо. Желимо да Градишку представило као слободарски град, отворен за све добре људе", нагласио је Аџић.

Градоначелник је свим грађанима и привредницима Градишке честитао Рођење Пресвете Богородице - крсну славу града, истичући да су градске власти у претходној години реализовали низ капиталних пројеката.

"Завршава се спортска дворана, асфалтирано је око 15 километара локалних путева. На подручју свих 56 мјесних заједница уложили смо 50 милона КМ, а од међународних донарора и републичких институција смо добили 50 милона КМ бесповратних грантовских средстава. Од тога је 30 милона већ уложено, а 29 милона се односи не капитални пројекат реконструкције и доградње канализационе мреже који ће бити реализован у нередне четиори године", навео је Аџић.

Он је нагласио да је реконструисано и 12 друштвених домова, те да је вођено рачуна и о школству и увезивали привреду и образовања.

Аџић је додао да је Градишка позната као град са израженом мултиетничком и вјерском толеранцијом, гдје су сви људи и инвеститори добродошли, који тежи да буде модеран средњоевропски град.

Унука Вељка Чубриловића, Вера Вијичић истакла је да је узбуђена што стоји на тргу који је посвећен њеним прецима и што је Градишка обновила успомену на свије старе породице, које су своје животе уградиле у напредак града.

"Сигурна сам да ће Градишка имати добру будућност, јер у пропшлости има добро упориште", нагласила је Вујчићева.

Она је навела да је о свом дједу много лијепих ствари чула од своје баке Јованке Чубриловић, која је говорила да су у свом браку знали само за слогу и радост и имали исте погледе на слободу, због чега су запоставили свој мирни породични живот у времену анексије БиХ од устроугарске.

Поводом обиљежавања славе града Рођења Пресвете Богородице /Мале Госпојине/ у градишком храму Покрова Пресвете Богородице служена света литургија, у Културном центру уприличен је пријем и ломељење славског колача.

На пријему поводом славе града заслужним појединцима додијељена су јавних признања.

Повеља града Градишка додјељена је Јавној установи "Завичајни музеј" Градишка - за 50 година рада и изузетне резултате у очувању културно-историјског и природног насљеђа и доктору Саши Вујновићу - за изузетан допринос у области здравства.

Доктор Вујновић се захвалио на признањима у име свих награшених, наводежи да је његов живот нераскидиво везан за Градишку иако тренутно не живи у овом граду.

"Та веза са родним градом никада није престала, а признање, посебно што је од мојих градишчанаца, ми много значи. Каже се да нико није пророк у својој кући, па када добијете награду од свог града то обавезује на посебан начин", нагласио је Вујновић.

Захвалнице су додјељене Владимиру Станишљевићу - за изузетне заслуге у области образовања, постхумно Милану Ђурђевићу - за изузетне заслуге у области археологије, Драгославу Шинику - за изузетне заслуге у области хуманитарног рада, Милану Стојнићу за постигнуте резултате у спортском аутомобилизму.

За постигнуте резултате у области привреде захвалнице су додјељене компанији "Ела текстил" из Нове Тополе, "Латонедил БиХ" из Градишке, Занатској радњи "Лимонт" Елвис Бахтијаревића из Ровина, као и Пољопривредном газдинству Радомира Тошића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана