Град са више од 100.000 становника без јавног превозa

Srna
Град са више од 100.000 становника без јавног превозa

БИЈЕЉИНА - Бијељина, са више од 100.000 становника као други град по величини у Републици Српској, нема градски превоз, а свакодневно се суочава са саобраћајним колапсом и еколошком посљедицама које узрокује више од 50.000 регистрованих моторних возила.

Ауто-превозници истичу да градски превоз за њих није исплатив без субвенција из буџета града. 

Власник највећег ауто-превозника у Бијељини "Семберијатранспорта" Пантелија Митровић рекао је да без финансијске подршке града, ова фирма, а ни други ауто-превозници не могу организовати градске линије. 

"Годинама смо укидали поједине поласке и сада је, послије 15-16 година, дошло дотле да се све свело на превоз ученика и линије за њих из руралних насеља. Сви ауто-превозници возе само школске линије. Без подршке града остало није могуће, а потребе свакако има", рекао је Митровић за Срну. 

Он је подсјетио да је у Бијељини саобраћај вишеструко увећан у односу на ранији период од десет и више година. 

У Градској управи Бијељина раније су навели да је организован такси превоз који представља једини ванлинијски превоз људи. 

"На подручју Бијељине има 97 самосталних такси превозника и 24 возила у посједу правног лица", прецизирали су у Градској управи. 

На подручју Бијељине регистровано је пет ауто-превозника са 17 редовних линија, које покривају 90 одсто руралних насеља, али организованог градског превоза још нема. 

Због тога највише трпе пензионери, али и средњошколци и студенти, јер су школе смјештене на периферији града. 

Према елеборату о изводљивости организовања градског саобраћаја и превоза, који су прије десетак година урадили Дирекција за развој града и Саобраћајни факултет и ЦИПС институт из Београда, за субвенције овог посла неопходно је из буџета годишње издвојити милион КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана