Гостимировић: Присутна потражња за насловима упркос вирусу корона

Срна
Гостимировић: Присутна потражња за насловима упркос вирусу корона

ДОБОЈ - Директор Народне билиотеке у Добоју Славица Гостимировић изјавила је да упркос епидемији вируса корона није опала потражња за књигама и стручном литературом, а комуникација са корисницима остварује се и путем званичне интернет и “Фејсбук” странице ове установе.

Гостимировићева је рекла новинарима да онај ко воли да чита и има културу читања нађе начина да до књиге и дође.

“Поштујемо мјере и читаонице не раде”, рекла је она.

Према њеним ријечима, Библиотека и даље врши замјену књига, али корисницима није омогућен директан приступ књижном фонду, док се изнајмљене књиге одлажу у карантин.

Она је најавила да се због ограниченог кретања усљед превентивних мјера са вирусом корона тек сада приступа набавци нове књижне грађе.

“Потрага за стручном литературом је и даље присутна. Неке књиге, које се не износе из Билиотеке, ми радо скенирамо и прослеђујемо корисницима на имејл”, рекла је Гостимировићева.

Она наводи да због поштовања превентивних мјера до даљег се неће организовати промоције у просторијама Библиотеке, које ће се у складу са временским условима приређивати на отвореном.

Она каже да је за једну такву активност у контакту са Тањом Ступар, добитницом Виталове награде за најбољу књигу на српском језику у 2019.години, док је отежано ангажовање иностраних аутора због ограничења на граничним прелазима.

Гостимировићева истиче да је због става редакције Библиотеке да не објављује радове задовољавајућег квалитета замрла њена издавачка дјелатност, и најавила да је у контакту са академиком Сретом Танасићем из Београда, који је рођен у добојском насељу Подновље, како би се поново покренуо часопис “Значење”.

“Усагласили смо се да часопис у неком скоријем времену уско профилишемо, да га сведемо на хуманистичке науке и културу, нешто што бисмо ми односно наши сарадници могли научно да испратимо. Да покушамо, ништа не обећавамо, да тај часопис добије статус научног”, изјавила је Гостимировићева.

Књижњичар Споменка Милошевић каже да су у складу са условима и начином издавања књига старији читаоци срећни што су у прилици да изнајме било коју литературу, и да познавајући њихов укус настоје да им предложе и одговарајуће наслове.

“Мало је незгодно јер су корисници навикли да дођу до полице и сами изаберу наслов. Али шта је ту је”, рекла је Милошевићева

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана