Гориво може појефтинити још максимално десет фенинга

Маријана Миљић Бјеловук
Гориво може појефтинити још максимално десет фенинга

БАЊАЛУКА - Цијене горива на већини бензинских пумпи у Српској су на минимуму и тешко је очекивати значајније корекције нафтних деривата, поручили су нафташи.

Сагласни су да пад цијене америчке нафте, која је у понедјељак  први пут отишла у минус због гашења привредних активности, гомилања залиха и недостатка складишног простора, неће утицати на корекције на домаћим пумпама. Цијена америчке нафте је склизнула у минус јер ускоро истиче уговор за мајску испоруку референтне нафте, те је обим трговања мали јер није лако наћи купце. Међутим, пале су и цијене за касније испоруке, послије маја, гдје је забиљежен већи обим трговине.

Директор “Крајинапетрола” Бањалука Милован Бајић рекао је да су цијене на пумпама у Српској значајно пале. На њиховим пумпама литар дизела кошта 1,66 марака, бензина 95 1,69 марака, а ауто-гаса 0,99 КМ по литру.

- Цијене су на минимуму или ће достићи тај минимум. Могућ је и даљи благи пад цијена горива, али постоји граница испод које не можемо ићи због намета државе. Та граница је отприлике око 1,50 марака по литру горива, колико и износи тренутно на појединим пумпама. До већег пада цијена може доћи само у случају неких државних интервенција, односно одрицања или смањења накнада, али о томе је сада незахвално причати - казао је Бајић.

Нагласио је да је промет значајно пао на пумпама “Крајинапетрола”, те да ако тренутно стање потраје, биће у питању и исплата плата радницима.

Исту поруку шаљу и из “Нешковића”, гдје возачи за литар горива у Бањалуци треба да издвоје од 1,45 до 1,50, док у Требињу та цијена досеже 1,63  марке по литру.

- Цијене су знатно пале у посљедњих десетак дана и ми за сада нећемо кориговати цјеновнике јер имамо велике залихе. Ако се тренутно стање задржи, пратићемо ситуацију и у складу с тим реаговати. Цијене још могу највише да падну од пет до десет фенинга по литру и испод тога нећемо сигурно ићи због намета које имамо према држави - рекао је комерцијални директор “Нешковић ДОО” Јовица Вучковић.

У Групацији за промет нафте и нафтних деривата при Привредној комори РС истичу да су дистрибутери цијене горива на бензинским пумпама у РС прилагодили стању на свјетском тржишту и новој Уредби Владе РС о ограничењу марже у малопродаји.

- Не вјерујемо да има простора за додатно снижење цијена, осим у случају да гориво од рафинерија набаве повољније него што је то тренутно. Акцизе и други намети које држава приходује од сваког продатог литра горива и даље су на истом нивоу од једну марку - навели су у Групације за промет нафте.

Начелник Одјељења за комуникације у Управи за индиректно опорезивање БиХ Ратко Ковачевић рекао је да ових дана набавна цијена дизела и бензина 95 са свим урачунатим обавезама држави износи 1,30, односно 1,23 марке.

- Литар увезеног дизела у БиХ ових дана кошта око 0,41 марку. На ту цијену обрачунавају се акцизе, путарине и ПДВ, па набавна цијена износи 1,30 КМ, а све остало до цијене на тржишту је маржа - навео је Ковачевић.

Тржиште

Када је ријеч о бензину 95, Ковачевић истиче да литар кошта око 0,30 фенинга, односно када се на набавну цијену додају све обавезе држави, литар кошта 1,23 КМ.

- Све остало до продајне цијене на тржишту је велепродајна и малопродајна  маржа - додао је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана