Голић: Захтјев МУП-у за провјеру неистинитих навода у вези ХЕ "Миљацка" (ВИДЕО)

ГС
Голић: Захтјев МУП-у за провјеру неистинитих навода у вези ХЕ "Миљацка" (ВИДЕО)

Потпредсједник Владе Републике Српске Сребренка Голић демантовала је данас писања појединих медија о наводним незаконитим радњама и њеној умјешаности у поступку издавања употребне дозволе за Хидроелектрану /ХЕ/ "Миљацка", те најавила тужбе у вези са тим.

 

Голићева је истакла да циљ тужби није спречавања критике, већ да свако коначно почне сносити одговорност за свој рад и оно што тврди. Она је на конференцији за новинаре у Бањалуци истакла да се у нетачним писањима портала, порталоида и личних блогова тврди да је употребна дозвола ХЕ "Миљацка" код Сарајева издата током ванредног стања на основу нетачне и фалсификоване документације.

"Грађевинска дозвола за овај објекат издата је 14. децембра 2018. године, а употребна дозвола није издата за вријеме ванредног стања, већ 10. марта ове године", рекла је Голићева, која је и министар просторног уређења, грађевинарства и екологије. Она је додала да је лаж и то да је њу или њене сараднике звао српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, тражећи да буде издата дозвола.

"Лаж чиста. Никада српски члан Предсједништва БиХ није назвао ни мене, ни било кога, да од хиљаду предмета које имамо у току године издамо неку незакониту дозволу", истакла је Голићева.

Голићева је оцијенила да је јавни простор одавно загађен полуинформација и неистинама, те да с циљем очувања дигнитета Владе, Министарства на чијем је челу, али и личног мора да демантује овакве дезинформације. Она тврди да је издата дозвола у потпуности законита, те поручила да треба да буде срамота свакога ко покушава да је сврста у неке наводне злочиначке организације јер часно и поштено ради свој посао.

"Уколико је неко нешто радио, што немамо у нашој документацији, нека сноси одговорност. Уколико је неко пласирао полуинформације, тврдећи да је нешто урађено, тај ће сносити одговорност", поручила је Голићева.

Она је појаснила да употребна дозвола није издата док нису испуњени сви законом прописани услови и достављена законом прописана докумантација, као и да грађевинска дозвола садржи комплетну потребну документацију и сагласности релевантних институција.

Голићева каже да је ријеч о потврди Републичке управе за геодетске и имовинско правне послове о извршеном снимању објекта и геодетском мјерењу трасе електроенергетске и водоводне мреже, противпожарној сагласности, водној и употребној дозволи за приступни пут, уговору о прикључену ХЕ на дистрибутивну мрежу, изјави извођача свих фаза радова и завршном извјештају надзорног органа.

"Ту је и записник комисије о извршеном техничком пријему по фазама која је провјерила комплетност инвестиционо-техничке документације за извођење радова, преглед изведених радова и уграђене опреме, те сачинила записник у којем се тврди да су радови урађени у складу са грађевинском дозволом и пројектном документацијом", додала је она.

Према њеним ријечим, уколико се утврди да комисија није посао урадила како треба, биће им одузета лиценца. Голићева је нагласила да Министарство не врши технички преглед, већ у складу са законом води рачуна да буде достављена сва потребна документација, за чију израду су задужена лица која су за то овлаштена, односно посједују лиценце.

"За ваљалост документације одговорност носе носиоци тих овлаштења", истакла је Голићева.

Она је напоменула да је прије нетачних писања о овој теми у Министарство стигао захтјев за укидање ове употребне дозволе у којем се наводи да су радови одступили од издате грађевинске дозволе, након чега је Министарство затражило изјашњење од инвеститора и правног лица које је вршило технички пријем.

"УНИС институт је радио израду техничке документације, доставио је извјештај овлаштеног правног лица за геодетске послове о геодетском снимању у којем се наводи да су сви објекти изграђени на парцелама које у потпуности одговарају земљишту из грађевинске дозволе, што имамо као доказ", рекла је Голићева.

Она је нагласила да је министру унутрашњих послова Српске Драгану Лукачу доставила информацију са свим дозволама, тражећи хитно поступање у овом случају, односно да се изврше провјере медијских написа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана