Голић: Степен заштите животне средине - надлежност ентитета

Срна
Голић: Степен заштите животне средине - надлежност ентитета

БАЊАЛУКА - Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је да је стратегијом о заштити животне средине обухваћено седам тематских области - управљање водама, управљање отпадом, заштиту природе, квалитет ваздуха, климатске промјене и енергију, хемијску безбједност и буку, одрживо управљање ресурсима и управљање животном средином.

Голићева, која се налази у дводневној посјети Стокхолмском институту за животну средину рекла је Срни да су имали састанак Управног одбора "БиХ ЕСАП 2030 +", и завршне састанке када је ријеч о отвореним питањима за израду стратегија за заштиту животне средине за Републику Српску, Федерацију БиХ /ФБиХ/ и Брчко дистрикт.

Она је истакла да су ове три стратегије саставни дијелови једне свеобухватне стратегије на нивоу БиХ, коју захтијевају европске институције.

Голићева је појаснила да ће овај документ дефинисати конкретне стратешке циљеве и мјере за њихово постизање у сваком од стратешких докумената, с обзиром на то да је степен заштите животне средине искључива надлежност ентитета.

"Утврђивањем најважнијих приоритетних активности стратегије за БиХ могуће је усмјеравање домаћих и међународних инвестиција у конкретне мјере за побољшање стања животне средине у Српској, ФБиХ и Брчко дистрикту", истакла је Голићева.

Она је навела да ће се овим документом дефинисати политике за реализацију активности у периоду од 10 година ради заштите животне средине, побољшања девастираног простора, ублажавање и смањење негативног утицаја климатских промјена, јачања отпорности на климатске промјене, већу усаглашеност домаћих прописа са прописима ЕУ и међународних споразума.

Министар федералног министарства заштите животне средине и туризма Едита Ђапо истакла је важност стратегије и осврнула се на труд који је током двије године уложило више од 600 учесника из јавног, приватног, академског и невладиног сектора.

Она је навела да је јавни увид за федералну стратегију заштите животне средине актуелан до краја јуна, а усвајање се очекује почетком септембра.

Из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију подсјећају да је у оквиру пројекта "БиХ ЕСАП 2030 +", Стокхолмски институт за животну средину носилац израде стратегија заштите животне средине за Републику Српску, ФБиХ и Брчко дистрикт, које ће на основу усаглашеног механизма координације чинити стратегију заштите животне средине БиХ.

Голићева је јуче учествовала на петом састанку Управног одбора овог пројекта и предводила делегацију Републике Српске на састанку са представницима Министарства за међународни развој и сарадњу Шведске, као и на састанку са представницима Шведске агенције за међународни развој /СИДА/, која финансира овај пројекат.

Осим делегације Републике Српске, у којој су са Голићевом помоћници министра Свјетлана Радусин и Милош Јокић и начелник Одјељења за процјену утицаја на животну средину и еколошке дозволе Љиљана Станишљевић, у посјети Стокхолмском институту за животну средину је и делегација ФБиХ, те представници Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара и Брчко дистрикта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана