Голић: Писта требињског аеродрома биће дуга око 3,5 километара

Срна
Голић: Писта требињског аеродрома биће дуга око 3,5 километара

БАЊАЛУКА - Народна скупштина Републике Српске размотрила је по хитном поступку Приједлог одлуке о изради Зонинг плана подручја посебне намјене "Аеродром Требиње", која се доноси да би на вријеме били створени предуслови за благовремену реализацију сложеног пројекта изградње аеродрома, односно како би се што прије израдио и усвојио плански документ, те тиме спријечило помјерање постављених рокова за реализацију.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић је у завршној ријечи о приједлогу ове одлуке рекла да је инвеститор у требињски аеродром Србија, која ће бити 100 одсто власник.

- Овај аеродром, на коме ће писта бити дуга око 3,5 километара, донијеће доста доброг за Требиње и Херцеговину - рекла је Голићева и додала да је то важан економски, политички и инфраструктурни пројекат.

Зонинг план обухвата подручје града Требиња површине око 1.234 хектара, које захвата шире подручје насеља Хум, Талежа и Церовац.

- Доношење Приједлога одлуке о изради Зонинг плана подручја посебне намјене "Аеродром Требиње" по хитном поступку, потребно је да би на вријеме били створени предуслови за благовремену реализацију овако сложеног пројекта изградње аеродрома, односно како би се што прије израдио и усвојио плански документ и спријечило помјерања постављених рокова за реализацију - рекла је Голићева  образлажући ову одлуку пред посланицима.

Нагласила је да се зонинг план доноси за плански период од десет година и њиме се обухвата подручје на територији града Требиње површине око 1.234 хектара, које захвата шире подручје насеља Хум, Талежа и Церовац.

- Ова одлука ће чинити основ за спровођење потребних процедура у вези са изградњом аеродрома, прије свега за експропријацију, односно прибављање потребног земљишта за изградњу. Неусвајањем одлуке не би био створен основ за рјешавање имовинско-правних односа, онемогућило би се издавање грађевинске дозволе, што би за посљедицу имало наношење штете Српској и немогућност реализације стратешког пројекта, те је у вези с тим оправдана хитност у поступку доношења ове одлуке - каже Голићева и додаје да ће Србија финансирати Зонинг план.

Она је напоменула да први корак у реализацији пројекта изградње аеродрома Требиње представља доношење одговарајућег спроведбеног документа просторног уређења за локацију аеродрома удаљену 14 километара од центра насеља.

Голићева је подсјетила да се привредно друштво "Аеродром Требиње" обратило Министарству са иницијативом за покретање поступка израде зонинг плана, те да је највишим стратешким документом просторног уређења Републике Српске, односно измјенама и допунама Просторног плана Републике Српске до 2025. године, предвиђена изградња аеродрома на подручју града Требиње, чиме је утврђено постојање општег интереса за реализацију овог пројекта.

- Аеродром Требиње је планом одређен као општи, стратешки интерес Српске и његова изградња представља један од постављених, оперативних циљева ваздушног транспорта - констатовала је Голићева.

Она је додала да је изградња Аеродрома у Требињу од интереса не само за грађане Требиња, већ и за цијелу Српску.

Повезивање овог дијела Српске, авио-саобраћајем са аеродромима у Србији, као и европским дестинацијама, имаће позитиван ефекат на цјелокупни привредни, културни, економски и туристички развој, те повезаност овог дијела РС са свим значајним центрима у окружењу, а чиме се скраћује вријеме путовања и омогућава еФикасније и економичније пословање привредних субјеката Требиња и Херцеговине.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Ђорђе Поповић рекао је да Српска треба са своје стране да створи све предусове како би Херцеговина што прије добила аеродром у Требињу.

Током скупштинске расправе нагласио је да не стоји прича да ће Српска издвојити нека енормна средства за ову инвестицију.

Поповић је рекао да су у одређивању локације аеродрома у Требиње одлучивали стручњаци из области ваздушног саобраћаја Србије.

- Закон о посебном поступку експропријације ради изградње аеродрома у Требињу правни је оквир за несметану реализацију овог пројекта, који је од општег интереса - изјавила је директор Републичке управе за геодетске и имовинскоправне послове Босиљка Предраговић.

Образлажући у Народној скупштини овај приједлог закона, који посланици разматрају по хитном поступку, она је истакла да је изградња аеродрома по многим карактеристикама сложен пројекат, а постојећи законски оквир у одређеним сегментима успорава његову реализацију у предвиђеним роковима.

- Ово се посебно односи на институт рјешавања имовинско-правних односа, јер је за изградњу аеродрома неопходно обезбиједити одговарајуће право на земљишту за аеродром, те одређене пратеће објекте и привремено заузимање земљишта које ће бити кориштено током изградње аеродрома - каже Предраговићева.

Она је прецизирала да законским актом треба дефинисати извођење геодетско-техничких радова за потребе посебног поступка експропријације, те посебна правила управног поступања.

- Овај закон би представљао правни оквир за несметану реализацију пројеката, у којем би се ефикасно рјешавали имовинско-правни односи у посебном поступку експропријације, као и прибављање документације за изградњу аеродрома - појаснила је Предраговићева.

 

Она је навела да је овим законом предложено да геодетско-техничке радове изводи Управа због бржег и ефикаснијег окончања ових неопходних поступака, а све у складу са одредбама Закона о премјеру и катастру Републике Српске.

Преградовићева је истакла да би изградњом овог аеродрома била ријешена саобраћајна повезаност Републике Српске са земљама у окружењу, те створени предуслови за бољи живот грађана и економски и привредни напредак Српске.

Приједлогом овог закона прописано је да ће трошкове настале у овом поступку у име корисника експропријације сносити Република Српска, а да ће исплату средстава вршити Управа са рачуна посебне намјене, наводи се у образложењу овог акта.

Расправа

Посланик СНСД-а Срђан Мазалица рекао је да изградња аеродрома у Требињу има своју сврху и поред близине неких других аеродрома, те да ће овај пројекат донијети бројне користи грађанима, подручју Херцеговине и Српској.

-За нас је корисно што изградњу потпуно финансира Србија јер тиме штедимо средства из буџета за неке друге ствари. Треба прихватити сваку помоћ, а поготово ону Србије која је од срца - рекао је Мазалица током посланичке расправе у Народној скупштини о Приједлогу одлуке о изради Зонинг плана подручја посебне намјене "Аеродром Требиње" - по хитном поступку.

Он је рекао да иза власти у Српској стоје бројни реализовани инфраструктурни и други пројекти, те да поједини опозициони посланици воде у Народној скупштини изборну кампању и не придржавају се тачака дневног реда.

- Србија улагањем у Требиње не улаже у Републику Српску, већ у Србију… Требиње је Србија! - поручио је Мазалица.

Посланик СНСД-а Валерина Лакић сматра да је изградња аеродрома у Требињу дугогодишњи сан грађана овог краја и да ће овај пројекат помоћи развоју туризма и свих других привредних грана у Херцеговини.

- Овај аеродром даће могућност за запослење многих радника - рекла је Лакићева и додала да је изградња аеродрома у Требињу од историјског значаја за привреду и становништво.

Шеф посланичког клуба СДС-а Миладин Станић сматра да је изградња аеродрома у Требињу "популистички пројекат који није реалан да се оствари", али да ће СДС подржати овај закон.

Станић је рекао да искрено жели да овај пројекат успије, али да је Херцеговини потребно "много животних пројеката" како би се становништво задржало на том подручју.

- У Херцеговини треба направити путеве и ојачати привреду који ће доносити приходе - истакао је Станић.

Посланик СДС-а Небојша Вукановић сматра да је нереално да се реализује пројекат изградње аеродрома у Требињу, јер Херцеговини недостају путеви, привреда и други важни инфраструктурни пројекти.

- То што вама предсједник Србије Александар Вучић води кампању, нека му служи на част. Доста је више Вучићеве прљаве кампање у вашу корист - рекао је Вукановић.

Он је навео да Вучића не воли народ у Републици Српској.

Посланик ПДП-а Драшко Станивуковић је, током посланичке расправе о овој тачки дневног реда, рекао да Српска треба бити захвална Србији за пројекте попут изградње аеродрома, али да би било боље да их Српска сама гради и буде за то финансијски способна. Он је додао да Српска не смије зависити од туђе помоћи.

Министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је да ће уз подршку Владе Српске и Србије бити изграђен Аеродром у Требињу, а не споменик војницима ХВО и такозване Армије БиХ, коју су помињали поједини опозициони посланици.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана