Голић: Парк природе "Требевић" једно је од 33 заштићена подручја у Српској

Срна
Голић: Парк природе "Требевић" једно је од 33 заштићена подручја у Српској

БАЊАЛУКА- Парк природе "Требевић" једно је од 33 заштићена подручја у Републици Српској, а обухвата већи дио масива планине Требевић, те клисурасте долине Миљацке, изјавила је Срни министар за за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Сребренка Голић.

Голићева је навела да се ово подручје, које је Влада Српске прогласила заштићеним, налази на подручју града Источно Сарајево и обухвата површину од 5.036 хектара.

- Разлози за доношење ове одлуке имају за циљ очување природе, као и тежњу да се управљање заштићеним подручјем базира на успостављању складних односа између потреба заштите природе и активности људи. То подразумијева уважавање потреба аутохтоног становништва и локалне заједнице, укључујући употребу ресурса за опстанак у оној мјери у којој то неће изазвати негативан утицај на примарне циљеве управљања - истакла је Голићева.

Она је додала да је на цјелокупној површини парка установљен режим заштите другог и трећег степена, што значи да је забрањено сакупљање и искоришћавање строго заштићених дивљих биљних и животињских врста, осим у научноистраживачке сврхе с циљем унапређења природних вриједности.

- Забрањује се уништавање дивљих врста биљака и гљива, узнемиравање, повређивање, уништавање и тровање дивљих животињских врста, непланско порибљавање вода, депоновање отпада, изградња хидроенергетских објеката, извођење грађевинских радова који могу проузроковати значајне неповољне и трајне промјене геоморфолошких и хидролошких обиљежја, сјеча шуме, осим с циљем унапређења стања и очувања станишта, ријетких и угрожених врста - нагласила је Голићева.

Она је рекла да ће за управљање Парком природе "Требевић" град Источно Сарајево основати јавну установу, за шта ће средства бити обезбијеђена у буџету града, а рок је три мјесеца.

- Управљач обавља послове очувања, унапређивања, промовисања природних и других вриједности, те одрживог коришћења заштићеног подручја с циљем валоризације туристичких и спортско-рекреационих функција, као и послове спровођења прописаних режима заштите и очувања природног добра - нагласила је Голићева.

Према њеним ријечима, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске управља и газдује шумама и шумским земљиштем у Парку природе "Требевић" у складу са Законом о шумама.

- Средства за заштиту и развој Парка природе обезбјеђују се из буџета Републике Српске у складу са постојећим средствима за те намјене, буџета јединица локалне самоуправе и из осталих извора финансирања - рекла је Голићева.

Проглашавањем Парка природе "Требевић" заштићеним подручјем Република Српска добија 73.023 хектара заштићеног подручја, што представља 2,96 одсто републичке територије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана