Голић: Очекујем активизам начелника 13 општина у сливу ријеке Уне

Срна
Голић: Очекујем активизам начелника 13 општина у сливу ријеке Уне

НОВИ ГРАД - Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је да у наредном периоду очекује активизам свих начелника општине у сливу ријеке Уне како би се спријечила намјера Хрватске да радиоактивни отпад складишти на локацији Трговска гора, на самој граници са БиХ.

Голићева је након састанка Координационог тијела за Трговску гору са надлежним министарствима Републике Српске и Федерације БиХ у Новом Граду рекла да ова намјера угрожава здравље 250.000 грађана.

"Није ријеч само о Новом Граду, ова општина је највише изложена. Ријеч је о 13 општина у сливу ријеке Уне. Овдје је Парк природе Уна који је прије неколико година прогласило ресорно министарство Републике Српске. На територији Федерације је Национални парк жУнаж. Република Хрватска, уколико жели да поштује све међународне прописе, уговоре и конвенције, не треба да гради то одлагалиште", рекла је она.

Голићева је навела да је на данашњем састанку у Новом Граду предложено да се и 13 општина у сливу ријеке Уне, осим изразито неразвијених, финансијски укључи, да дају свој допринос, да покажу да су вољни и да не желе да се на локацији Трговска гора гради складиште радиоактивног отпада.

Она је нагласила да је овај проблем добио нову димензију од када је Сташа Кошарац министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

"У ранијем периоду ми смо били усамљени, ресорно министарство у Влади Републике Српске и општина Нови Град. Доласком министра Кошарца укључиле су се и друге општине у Републици Српској и Федерацији БиХ", рекла је Голићева.

Према њеним ријечима, несхватљиво је да се министар спољних послова у Савјету министара Бисера Турковић оглушила на апеле да се стручњацима из БиХ омогући да присуствују истраживачким радовима на локацији Трговска гора.

Она је рекла да се није одустало од намјере да се у билатералним контактима потенцира да Хрватска и Словенија одлажу радиоактивни отпад на мјесту настанка, на локацији Врбина.

"Сву документацију доставићемо предсједавајућој Предсједништва БиХ Жељки Цвијановић, не сумњам да ће она дати свој допринос кад је у питању дипломатија да се осујети намјера Хрватске", рекла је Голићева.

Према њеним ријечима, није познато да ли ће, уколико се дозволи изградња одлагалишта на локацији Трговска гора, то у будућности постати европско складиште.

"Институције Републике Српске и Федерације БиХ, као и заједничке институције морају заштити грађане који живе у сливу ријеке Уне", поручила је она.

У Новом Граду данас је одржан састанак Координационог тијела за Трговску гору којем присуствали и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, предсједавајући Правног и Експертског тима БиХ за Трговску гору Жељко Богут и Емир Диздаревић, представници надлежног министарства Федерације БиХ и начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана