Голић: Министарство обновило еколошку дозволу за ХЕ “Бук Бијела”

Срна
Голић: Министарство обновило еколошку дозволу за ХЕ “Бук Бијела”

БАЊАЛУКА - Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изјавила је да је ресорно министарство у складу са законским процедурама обновило еколошку дозволу за градњу хидроелектране /ХЕ/ “Бук Бијела”, те да нема жалби на ту дозволу.

Голићева је подсјетила да је Министарство за просторно уређење још 2016. године издало еколошку дозволу за ХЕ “Бук Бијела”, те да су различити поступци вођени све до Врховног суда када је потврђена еколошка дозвола Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију.

“Министарство је тада провело студију утицаја на животну средину и исход је био позитиван, те је потврђена еколошка дозвола. Међутим, због кашњења захтјева за обнову еколошке дозволе од стране “Електропривреде Републике Српске”, из процесних недостатака дошло је до поништавања еколошке дозволе и ми смо приступили издавању нове”, рекла је Голићева новинарима у Бањалуци.

Према њеним ријечима, Министарство је обавијестило сусједне земље Црне Гору и Србију, као што је урадило и у претходном поступку.

“С обзиром на то да се ништа није мијењало ни у снази, нити на терену, искористили смо претходну студију утицаја на животну средину, на коју није било примједби и само смо обновили еколошку дозволу у складу са законским процедурама”, рекла је Голићева.

Она је додала да није било жалбе на дозволу, већ да се невладина организација обратила “Архус центру” у Женеви са тврдњом да Црна Гора није била обавијештена о поступку издавања еколошке дозволе, што, како је навела, није тачно.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана