Голић: Е- грађевинске дозволе након усклађивања закона

Срна
Голић: Е- грађевинске дозволе након усклађивања закона

Бањалука - Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је да се морају ускладити многа законска рјешења како би заживјело издавање е-грађевинских дозвола, прије свега електронски потпис и још 17 закона и правних аката који нису у надлежности Министарства на чијем је челу.


“За нас је најбитније, на шта сам посебно поносна, да ћемо софтвер вриједан неколико стотина хиљада евра бесплатно добити од Међународне финансијске корпорације /ИФЦ/, која је чланица Групације Свјетске банке”, рекла је Голићева Срни.

Она истиче да би овај софтвер требало да буде инсталиран у Административном центру Владе Републике Српске до краја ове године и ће бити у власништву Српске.

“За тај софтвер нисмо морали издвојити ни једну КМ из буџета”, рекла је Голићева.

Она је истакла да је Бањалука изразила жељу да буде прва која ће увести е-грађевинске дозволе.

Голићева је подсјетила да је Народна скупштина Републике Српске на четвртој сједници усвојила Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о уређењу простора и грађењу, који је припремљен уз подршку и асистенцију ИФЦ, како би се створио правни основ за увођење једношалтерског система, те е-грађевинских дозвола.

“Прва фаза пројекта која се односи на увођење једношалтерског система већ је започела и укључили су се многи градови - Бањалука, Источно Сарајево, Градишка, Власеница, Требиње. Друга фаза је издавање е-грађевинских дозвола”, појаснила је Голићева.

Према њеним ријечима, ове реформске активности обухватају и смањење броја доказа и формалности које је инвеститор до сада био дужан доставити уз захтјев за издавање грађевинске дозволе, односно сагласности јавних предузећа и других носилаца јавних овлаштења.

Голићева каже да ће ове сагласности у фази издавања грађевинске дозволе бити замијењене повећаном одговорношћу лиценцираних пројектаната и ревидената који имају стручну, професионалну, материјалну и моралну одговорност за техничка рјешења и квалитет техничке документације за чију израду их је ангажовао инвеститор.

“У складу са закључком Народне скупштине спровели смо јавну расправу, размотрили све пристигле примједбе и сугестије, уважили оне које су биле реалне, и израдили Приједлог закона, који је упућен надлежним институцијама на мишљења и он ће бити спреман већ у овом мјесецу да буде упућен у Народну скупштину”, навела је Голићева.

Она је додала да је једна од сугестија која је уважена, а коју су упутиле локалне заједнице да се додатно дефинише поступања у случајевима када је предмет градње објекат чија техничка документација не подлијеже ревизији.

“За објекте до 200 метара квадратних, за које постоји обавеза ревизије техничке документације, прописано је да пројектант даје изјаву о сагласности пројектних рјешења са локацијским условима, односно он провјерава и потврђује да техничка рјешења и примијењени технички системи испуњавају прописане услове за предвиђену намјену објекта”, рекла је Голићева.

Она напомиње да пројектант, такође, сноси и одговорност за штету и друге посљедице настале усљед непотпуне и неквалитетне техничке документације коју је израдио.

“Изјава пројектанта замјењује друге доказе који су у поступку издавања грађевинске дозволе прописани на основу посебних закона којима је уређен рад предузећа која управљају јавном и комуналном инфраструктуром”, рекла је Голићева.

Она је нагласила да се законом ствара правни основ за доношење аката с циљем унапређења области енергетске ефикасности у зградарству, што је обавеза због одлука Енергетске заједнице, односно прописа Европске уније, који се преузимају у правни систем Српске.

Новим законским рјешењима, каже Голићева, предвиђено је скраћивање поступка доношења докумената просторног уређења у редовном поступку и планира се да се са “двостепеног” поступка пређе на “једностепени”, што у пракси значи да Народна скупштина неће разматрати нацрт документа, него само приједлог.

“Имајући у виду ранија законска рјешења, досадашња искуства као и праксе окружења, сматрамо да ће се овим убрзати процедуре, а сам документ неће изгубити на суштини и квалитету, нити ће тиме бити угрожени интереси појединца, као ни заједнице”, закључила је Голићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана