Година од првог случаја вируса корона у Српској

Агенције
Година од првог случаја вируса корона у Српској

БАЊАЛУКА - Прије годину у Републици Српској регистрован је први случај вируса корона.

Епидемиолог у Институту за јавно здравство Републике Српске Јелена Ђаковић Девић истакла је за РТРС да вијест да је вирус стигао у Српску није изненадио епидемиологе јер су, како је навела, помно пратили развој ситуације у свијету.

- Није нам било једноставно, наша знања у том тренутку нису била довољна. Углавном, тежак је период иза нас, препун изазова, али интензивних истраживања у научном смислу. Након годину можемо рећи да имамо више знања и информација о самом вирусу. Сада знамо како се понашати у одређеним ситуацијама и шта предузети - рекла је Ђаковић Девић.

Она додаје да још имају непознанице у вези са клиничким сликама, лијечењем и реакцијом имуног система на вирус. Појава вакцине, каже, је једно изванредно постигнуће.

- За непуних годину дана развијено је неколико вакцина. То је енорман развој на том пољу и ми као човјечанство можемо бити поносни. Идемо сада у сусрет новим изазовима - рекла је Ђаковић Девић.

Додала је да Српској сада предстоји масовна вакцинација што ће им, како је рекла, олакшати борбу против вируса корона, али ће она зависити и од заинтересованости становништва.

Поводом годишњице првог случаја заразе у Институту за јавно здравство Републике Српске у Бањалуци данас ће бити одржана конференција за новинаре, на којој ће учествовати министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, генерални директор Универзитетског клиничког центра Владо Ђајић, директор Института Бранислав Зељковић, те епидемиолог у Институту Јела Аћимовић.

На конференцији ће бити ријечи и о ревакцинацији првих здравствених радника који су вакцинисани против ковида у Српској.

Годишњицу регистровања првог зараженог пацијента Српска је дочекала уз нове епидемиолошке мјере.

Због раста броја заражених и хоспитализованих донесене су оштрије мјере па наредних седам дана нема рекреативних спортова, музике уживо, а број гостију у кафићима додатно је ограничен. Школе се неће затварати, а локалне заједнице ће процјењивати ситуацију на својој територији. Од свих јавних установа тражи се да, уколико је то могуће, организују рад од куће.

Сви капацитети инспекције усмјерени су на контроле и појачан је надзор. Почиње ревакцинација медицинских радника на ковид одјељењим.

Због погоршане епидемиолошке ситуације данас је заказана и ванредна сједница Скупштине града Бањалука.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана