“Глас Српске”, најстарији дневни лист у Српској и БиХ, прославља рођендан: Свједок пресудних догађаја 78 година

Милијана Латиновић
“Глас Српске”, најстарији дневни лист у Српској и БиХ, прославља рођендан: Свједок пресудних догађаја 78 година

БАЊАЛУКА - Најстарији дневни лист у Републици Српској и БиХ “Глас Српске” прославља 78. рођендан стојећи чврсто на позицији браниоца српског писма, културе и традиције, по чему ће бити препознатљив и у годинама које долазе.

Историја новинарства у РС и БиХ почела је управо штампањем првог броја “Гласа” 31. јула 1943. године у Жупици код Прекаје, надомак Дрвара.

Данас је “Глас Српске” најугледнији и најтиражнији дневни лист са сједиштем у Српској, који је током свог постојања, спајајући два вијека, преживио бројне потресе и изазове и опстао заједно са својим народом. Дуже од три деценије излази као дневни информативно-политички лист. Иако се од његовог настанка до данас новинарство мијењало, “Глас” је остао препознатљив по истинитом, објективном и квалитетном извјештавању.

Удруженим снагама новинари, уредници, лектори, фоторепортери и техничка припрема редакције, коју воде главна и одговорна уредница “Гласа” Борјана Радмановић Петровић и њен замјеник Жарко Марковић, свакодневно вјерним читаоцима доносе најзанимљивије садржаје из политике, друштва, економије, културе, спорта, али и региона и свијета.

- Иако су многи прогнозирали крај штампе још прије десет година, то се није догодило, а “Глас Српске” је успио да опстане на основама на којима функционише годинама, не скрећући у сензационализам и одржавајући висок ниво поштовања стандарда професије. Свакако, у времену опште дигитализације и брзог протока информација, велики је успјех обиљежити сваку годину успјешног рада и постојања, а ми, без обзира на све негативне трендове, у томе успијевамо - истакла је Радмановић Петровић. Додала је да је “Глас” задржао утицај и статус медија којем читаоци вјерују.

- “Глас” је, када је Република Српска у питању, симбол новина које се не читају површно и искључиво на интернету, већ одржавају старе добре ритмове код наших читалаца, који нас сваког јутра проналазе на киосцима. Као једини дневни лист у БиХ који излази на ћирилици, свих ових година “Глас” чврсто стоји на позицији браниоца српског писма, културе и традиције и по томе ће бити препознатљив и у годинама које долазе - нагласила је Радмановић Петровић.

Генерални директор “Гласа” Борис Дмитрашиновић рекао је да је овај лист кроз своју дугу историју био свједок пресудних догађаја нашег народа.

- На његовим страницама биле су слике политичких превирања, ратова, природних катастрофа, а свједочио је и о напретку, просперитету и култури народа. Деценије су пролазиле, “Глас” је опстајао и данас је побједник и успјешно добија битку против свих такозваних брзих медија. “Гласу” се вјерује, а давно стечено повјерење нећемо изгубити - рекао је Дмитрашиновић. Нагласио је да је “Глас” стабилна медијска кућа, у којој су сви поносни што испред њеног имена стоји “дневни лист Републике Српске”.

- То нас обавезује да останемо на том курсу и послије 78 година, храбро и поносно, као и те 1943, када смо рођени - закључио је Дмитрашиновић.

Прву редакцију “Гласа” чинили су Скендер Куленовић, Илија Дошен, Ђуро Пуцар, Рада Врањешевић, Вилко Винтерхалтер, Осман Карабеговић и Бошко Шиљеговић, а током свог постојања овај лист изњедрио је плејаду врхунских новинара. “Глас” је добитник бројних награда за новинарство и хуманост, а у више наврата је одликован. Тадашњи предсједник РС Милорад Додик је 2013. године, поводом 70 година листа, уручио редакцији Орден части са златним зрацима. Одликован је и Орденом заслуга за народ са сребрним зрацима СФР Југославије, Орденом Његоша првог реда и Орденом заставе РС са сребрним вијенцем.

Честитке

На адресу “Гласа” стигле су бројне честитке, а рођендан најстаријем дневном листу на овим просторима честитала је и предсједница РС Жељка Цвијановић, нагласивши да су ријетке дневне новине које могу да се похвале тако дугом и богатом традицијом.

- Оно што “Глас” издваја од других јесте вјерност ћириличном писму, умјереност у извјештавању, без сензационализма и пристрасности. Због дуговјечности, стеченог угледа и репутације, те високопрофесионалних новинарских стандарда, најстарији лист у РС и БиХ можемо сматрати једном од националних институција у Републици - навела је Цвијановићева, пожељевши руководству и редакцији “Гласа” да остану на том путу и задрже повјерење читалаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана