“Глас Српске” на висини задатка већ 77 година

Данијела Бајић
“Глас Српске” на висини задатка већ 77 година

БАЊАЛУКА - “Глас Српске”, најстарији дневни лист у Републици Српској и БиХ, који упркос ратовима и тешким временима које је пребродио никада није скренуо са свог пута истине, данас прославља 77. рођендан.

Историја новинарства у РС и БиХ почела је управо са првим бројем “Гласа”, штампаним 31. јула 1943. године у Жупици код Прекаје, надомак Дрвара. “Глас Српске”, који је у својој блиставој историји доживио неколико промјена имена, дуже од 30 година излази као дневни информативно-политички лист, који представља огледало друштва и покреће позитивне друштвене промјене, а највећа награда за труд свим запосленима управо је вјерност читалаца.

Генерални директор “Гласа Српске” Борис Дмитрашиновић, који је 12 година на тој позицији, каже да су ове дневне новине биле и остале врло важне за Српску.

- У својој дугој историји “Глас” је успијевао да одоли свим друштвеним и историјским искушењима, Другом свјетском рату, земљотресу 1969. године, Отаџбинском рату, поплавама 2014. и данас пандемији. Свих тих тешких година новине су штампане и вијести читане. Наша задаћа је да истрајемо на путу истине те да и даље будемо “Глас” народа - рекао је Дмитрашиновић, честитавши свим радницима “Гласа” годишњицу изласка првог броја.

Дмитрашиновић је посебно поздравио бивше раднике, који су, како каже, у прошлости дали свој допринос овом за друштво врло важном предузећу.

Поводом рођендана на адресу “Гласа Српске” стигао је велики број честитки са порукама да и у годинама које долазе буде досљедан професионалним стандардима новинарства.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић је “Гласу Српске” пожелио да настави да слиједи објективне и професионалне стандарде извјештавања јавности те да сачува демократски капацитет, поштујући право јавности на правовремену и истиниту информацију уз много добрих вијести.

- Ову прилику користим да захвалим на коректној професионалној сарадњи у праћењу Народне скупштине РС, њених одбора и радних тијела - казао је Чубриловић.

Искрене честитке са жељом да “Глас” прослави још много успјешних година упутио је и министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић.

- И у овом изазовном времену заједничке борбе у спречавању ширења вируса корона показали сте да сте на висини задатка у професионалном и одговорном извјештавању о јавном здравству у интересу заштите здравља становника Српске - наведено је у Шеранићевој честитки.

Честиткама се придружио и предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић.

- “Глас Српске” је одувијек био лист народа, који је износио ставове и мишљење грађана те је служио као корективни фактор друштвено-политичких односа. То је велика улога “Гласа”, која траје и данас - рекао је Ђокић.

“Глас Српске” добитник је многих награда за хуманост и новинарство, а у више наврата је и одликован. Тадашњи предсједник РС Милорад Додик 2013. године, поводом 70. година “Гласа Српске”, уручио је редакцији Орден части са златним зрацима. “Глас” је одликован и Орденом заслуга за народ са сребрним зрацима СФРЈ Југославије, Орденом Његоша првог реда и Орденом заставе РС са сребрним вијенцем.

Прва имена редакције

Прву редакцију “Гласа” чинили су: Скендер Куленовић, Илија Дошен, Ђуро Пуцар, Рада Врањешевић, Вилко Винтерхалтер, Осман Карабеговић и Бошко Шиљеговић. Њихово дјело од првог броја било је у нераскидивој вези са народом који је проживљавао и преживљавао исте недаће и изазове и побјеђивао их уз велика одрицања. Међу онима који су исписивали његове странице била су многа чувена имена и то Бранко Ћопић, Владо Дијак, Јарослав Колешка, Никола Павлић, Хасан Кикић, Исмет Мујезиновић, Војо Димитријевић, Милан Гаврић и Лимун Папић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана