ФЗО: За више здравствених услуга довољна упутница породичног љекара

Srna
Foto: Arhiva

Фонд здравственог осигурања Републике Српске поједноставио је процедуру одобравања више здравствених услуга за које је раније требало рјешење Фонда, а сада се остварују на основу упутнице породичног љекара, речено је Срни у Фонду.

Ријеч је о услугама које се обављају у здравственим установама у Републици Српској, попут тилт теста, услуге аудиолингвистичког третмана КСАФА апаратом за дјецу до 18 година, палијативне његе, за услуге за које су ангажовани љекари стручњаци из иностранства и друге.

"Ово је још један примјер унапређења у области остваривања права које је омогућено новим Законом о обавезном здравственом осигурању Републике Српске. На примјер за тилт тест који се препоручује осигураницима који имају неразјашњене вртоглавице, осим приједлога љекара специјалисте раније је требало и рјешење Фонда, а сада се ово право остварује на основу упутнице породичног љекара на приједлог специјалисте одговарајуће гране медицине", појашњавају у Фонду.

У Фонду наглашавају да се исто односи и на здравствену услугу аудиолингвистички третман КСАФА апаратом који остварују осигурана лица Фонда до 18 година, дјеца са поремећајима импресивног и експресивног говора или оштећењем слуха удруженим са поремећајима понашања, језика и учења.

"За неке сложеније услуге, попут оних које се раде у нашим установама уз ангажовање стручњака из иностранства, те за услуге из области офталмологије, урологије, торакалне хирургије и дјечије урологије за које је раније било потребно рјешење Фонда, сада се ово право остварује на основу болничке упутнице породичног љекара и препоруке и мишљења конзилијума, тачније три доктора одговарајуће специјалности", додају у Фонду.

Рјешење Фонда више није потребно ни када је ријеч о палијативној њези која се пружа у болницама Градишка и Невесиње за остваривање овог права. Болничку упутницу за ову услугу издаје породични љекар на основу отпусног писма са препоруком за палијативну његу или налаза и мишљења специјалисте, као и потврде уговорене здравствене установе да за осигурано лице располаже смјештајним капацитетом.

У Фонду напомињу да је за здравствену услугу као што је терапија хроничног бола стимулацијом кичмене мождине за пацијенте који имају јак и неиздржив неуропатски бол и која се ради у Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" потребан приједлог тима специјалисте из ове здравствене установе. На основу тог приједлога, наводе у Фонду, породични љекар издаје болничку упутницу и више није потребно рјешење Фонда.

"Овим новинама скраћен је и поједностављен пут остваривања права, јер осигураници више не морају документацију предавати у пословницама Фонда и чекати да добију рјешење. То је још једна потврда да Фонд настоји, гдје год је могуће, уклањати административне баријере с циљем ефикаснијег остваривања права у пракси", наглашавају у Фонду.

Сви детаљи о поједностављењу процедура, као и које су тачно здравствене услуге у питању, која документације је потребна и слично, доступни су на интернет страници Фонда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана