ФЗО: За 107 лијекова за најтежа обољења 71,6 милиона КМ

Срна
ФЗО: За 107 лијекова за најтежа обољења 71,6 милиона КМ

БАЊАЛУКА- Програмом лијекова који се примјењују у ограничено доступним количинама обухваћено је 107 лијекова за најтежа обољења, за шта ће у наредној години из буџета Српске бити обезбијеђено 71,6 милиона КМ.

Програм лијекова усвојио је Управни одбор Фонда здравственог осигурања Републике Српске уз сагласност ресорног министра, а Влада Српске је донијела Одлуку о начину финансирања овог програма за наредну годину.

У ФЗО је речено да је ријеч о лијековима за ријетке болести, хронични хепатитис Ц, ХИВ, метастатски колоректални карцином, метастатски карцином простате, меланом, лимфоцитну леукемију, метастатски карцином плућа, рак дојке, мултиплу склерозу, реуматоидни артритис, Кронову болест и друга тешка обољења.

Ове лијекове ФЗО је раније набављао и финансирао у оквиру Посебног програма Фонда, с тим да је поред раније доступних лијекова сада у Програм лијекова уврштено и осам нових терапија.

Из Фонда је саопштено да је новим законом о обавезном здравственом осигурању Републике Српске, који је недавно ступио на снагу, дефинисано да Управни одбор Фонда, уз сагласност ресорног министра, доноси Програм лијекова.

- Лијекови из овог програма примјењују се у ограничено доступним количинама према приоритетима које листом чекања у складу са медицинским индикацијама, стручно-медицинским и доктринарним ставовима одређује здравствена установа терцијарног нивоа здравствене заштите у Српској, односно Универзитетски клинички центар Републике Српске. Дакле, ови лијекови доступни су ограниченом броју пацијената у складу са приоритетима које одреде љекари - наводе из Фонда.

Из ФЗО напомињу да се у складу са финансијским могућностима, из године у годину, повећава број пацијената којима су доступне ове изузетно скупе терапије.

- На примјер, трошак за само један лијек који се набавља за обољеле од цистичне фиброзе годишње износи више од шест милиона КМ - подсјећају у ФЗО.

У Програм лијекова, поред раније доступних, уврштено је и осам нових лијекова који ће бити доступни пацијентима када се спроведе поступак јавне набавке. У питању су двије нове терапије за мултиплу склерозу, те лијек за лијечење пацијената са мултиплим мијеломом, карциномом дојке, плака псоријазом, лимфомом, као и нови фармацеутски облик за лијечење дисеминираног мултиплог мијалома.

Програмом лијекова прецизно су дефинисане медицинске индикације код којих ће се примјењивати ови лијекови.

Из ФЗО подсјећају да су, поред лијекова из Програма лијекова, осигураницима доступни и лијекови са листи Фонда, попут Листе лијекова који се издају на рецепт, Основне болничке листе, Листе цитотоксичних, биолошких и пратећих лијекова, као и Листе лијекова у домовима здравља.

Листе лијекова се ревидирају сваке године и у континуитету се уврштавају нови лијекови пратећи свјетске смјернице и протоколе лијечења, те је у протеклих пет година осигураницима обезбјеђено више од 100 нових терапија.

Посебан акценат ФЗО је протеклих година ставио на доступност савремених, иновативних терапија и неке од ових терапија смо нашим осигураницима омогућили међу првима у региону, истиче се у саопштењу.

Влада Републике Српске јуче је донијела Одлуку о начину финансирања програма лијекова који се примјењују у ограничено доступним количинама, а којом се регулише начин финансирања Програма лијекова који се примјењују у ограничено доступним количинама за 2023. годину.

Према овој одлуци, средства за финансирање Програма обезбјеђују се у буџету Републике Српске за 2023. годину, у износу од 71.600.000 КМ, на буџетској ставци трансфера Фонду здравственог осигурања за посебан програм лијекова.

Доношење ове Одлуке предвиђено је одредбама Закона о обавезном здравственом осигурању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана