ФЗО: Размотрити иницијативе за укидање, смањење или поврат ПДВ-а на лијекове

Срна
ФЗО: Размотрити иницијативе за укидање, смањење или поврат ПДВ-а на лијекове

БАЊАЛУКА - Фонд здравственог осигурања (ФЗО) Републике Српске инсистира да се у што скоријем року размотре иницијативе фондова здравственог осигурања Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта које се односе на смањење, укидање или поврат ПДВ-а на лијекове и медицинска средства.

Из Фонда Српске саопштено је да је само у здравственом систему Републике Српске у прошлој години за ПДВ плаћено више од 100 милиона КМ, што је готово једнако двогодишњим трошковима лијекова на рецепт.

-Када би, према нашим процјенама, стопа ПДВ-а износила пет одсто, умјесто садашњих 17 одсто, трошкови за лијекове које финансира Фонд били би мањи за више од 20 милиона КМ годишњe - прецизирали су из ФЗО Српске.

Из Фонда су напоменули да је БиХ једина земља у окружењу која има само једну, стандардну пореску стопу која се примјењује на све производе, укључујући и лијекове, те да је та пореска стопа много највећа у региону.

-За разлику од БиХ, остале земље из окружења имају општу и посебну, повлаштену стопу по којој се, између осталог, третирају и лијекови. Док је стопа ПДВ-а у БиХ јединствена и износи 17 одсто, примјера ради, у Хрватској и Македонији пореска стопа на лијекове износи пет одсто, у Словенији 9,5 одсто, у Србији 10 одсто. Дакле, у БиХ је чак три пута већа у односу на поједине земље региона - навели су из Фонда.

Из ФЗО Српске су подсјетили да је овај фонд у јуну 2023. године поднио иницијативу за смањење, укидање или поврат ПДВ-а на лијекове, имајући у виду да би се смањењем, повратом или укидањем стопе ПДВ-а на лијекове омогућиле знатне “уштеде” у здравственом систему, те да би се тај новац могао искористити за додатна унапређења права осигураника и побољшање доступности нарочито скупих лијекова.

- У иницијативи смо навели да, уколико није могуће смањење стопе ПДВ-а на лијекове, потребно је пронаћи начин да се средства уплаћена од здравствених установа и ФЗО Српске за ПДВ на лијекове врате у систем здравства, ради обезбјеђивања боље здравствене заштите за осигуранике - навели су из Фонда.

Тренутно, како се наводи, ФЗО Српске само за лијекове и потрошни материјал за ПДВ плати око 35 милиона КМ.

Из Фонда су напоменули да су Законом о порезу на додату вриједност БиХ фондови/заводи здравственог осигурања и здравствене установе изузети од обавезе плаћања ПДВ-а на медицинске услуге и услуге здравствене заштите, али су обвезници плаћања улазног пореза на све лијекове, медицинске материјале и опрему, те друге робе и услуге које набављају у сврху пружања здравствене заштите.

-С обзиром на то да се ПДВ не обрачунава на здравствене услуге које пружају здравствене установе, а које се финансирају из средстава обавезног здравственог осигурања путем фондова/завода, то је довело до знатног повећања трошкова пружања здравствених услуга, који оптерећују пословање свих установа у здравственом систему - појаснили су из Фонда.

С циљем дугорочне одрживости здравственог система, те унапређења квалитета здравствене заштите грађана, у Фонду сматрају да је хитно потребно да се размотре иницијативе и ФЗО Српске, као и Завода здравственог осигурања и реосигурања Федерације БиХ, који су, такође, поднијели иницијативу Савјету министара БиХ.

-У вези са наведеним, радује нас информација да је предсједавајућа Савјета министара БиХ Борјана Кришто у четвртак о поменутим иницијативама разговарала и са директором Управе за индиректно опорезивање БиХ Зораном Тегелтијом, те вјерујемо да ће надлежне институције пронаћи у што скорије вријеме адекватно рјешење у интересу побољшања здравствене заштите грађана -, навели су из Фонда Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана