Фотографије дјеце на интернету само уз дозволу родитеља

Милијана Латиновић
Фотографије дјеце на интернету само уз дозволу родитеља

Бањалука - Васпитно-образовне установе у Републици Српској више неће моћи објављивати фотографије и снимке дјеце у сврху промоције активности вртића или школа без писмене сагласности родитеља.

Нову мјеру донесену у циљу заштите права дјетета на адресе свих предшколских и школских установа упутило је Министарство просвјете и културе РС, а по препоруци Омбудсмана за дјецу. У овој институцији навели су да су запримили више жалби родитеља због повреде права дјетета на заштиту приватности, а у вези са фотографисањем у васпитно-образовним установама. У допису који су упутили ресорном министарству наведено је да су родитељи истакли да је од њих на родитељском састанку затражено да потпишу сагласност да се слике дјетета направљене у вријеме школских активности могу објављивати на друштвеним мрежама на званичној страници школе, те да дјецу оних који не потпишу сагласност искључују из секција, што представља један облик дискриминације. Сличне жалбе, наведено је у допису, стигле су на адресу Омбудсмана и из предшколских установа. С тим у вези, из те институције предложено је да школе и вртићи дјецу могу фотографисати и снимати само ако за то имају писмену сагласност родитеља, да се та одобрења траже на почетку сваке школске године, те да одбијање давања сагласности на фотографисање не смије да значи забрану дјетету да учествује у школским секцијама.

Бањалучанка Сандра М. каже да је дала сагласност да васпитачи у вртићу који похађа њена кћерка могу фотографије њеног дјетета објављивати на страници вртића.

- Интернет и друштвене мреже су наша свакодневица али сматрам да треба тражити сагласност родитеља и свакако разумијем и оне који не желе да фотографије њиховог дјетета буду јавне - казала је она.

Директорица Центра за предшколско васпитање и образовање Бањалука Јелена Куртиновић рекла је за “Глас Српске” да сва дјеца морају бити заштићена у складу са Женевском конвенцијом о правима дјетета.

- Живимо у времену када нажалост све чешће чујемо да се дјеца злоупотребљавају у различитим контекстима. Сви ми који се бавимо васпитањем и образовањем дјеце дужни смо да водимо рачуна о њиховој безбједности. Са тим у вези већ неколико година тражимо на почетку радне године од свих родитеља сагласност за фотографисање и снимање дјеце - истакла је Куртиновићева.

Додала је да је било родитеља који нису сагласни са тим да им се дјеца фотографишу и да те фотографије буду јавне на сајту установе, али да ту дјецу никада нису искључили из било које активности.

- Васпитачи увијек знају за које дијете немају сагласност, те их уколико се налазе на неким групним фотографијама замаглимо - додала је она.

Апел родитељима

Подршку најављеним мјерама за побољшање заштите дјеце пружио је и предсједник Актива основних школа Лакташа, Српца, Прњавора и Градишке Радослав Савановић.

- Уз све добре стране интернет има и оне негативне и тога морамо бити свјесни. Свакакви људи “вребају” дјецу на интернету и о томе строго морамо водити пажњу. Апелујем и на родитеље да не објављују олако фотографије своје дјеце на друштвеним мрежама - рекао је Савановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана