Фотографи на удару инспектора

Милијана Латиновић
Фотографи на удару инспектора

Бањалука - Фотографи широм Српске, којима је овај занат често једини извор прихода, нашли су се протеклих дана на удару инспектора који контролишу све оне који нису регистровали дјелатност.

Контролу је још прошле године затражило Удружење за промоцију и заштиту фотографске дјелатности БиХ, које окупља фотографе из РС и ФБиХ, а које сматра да на матурама, свадбама и осталим слављима нелегално зарађује и до 1.000 фотографа.

Међу онима који су хоби одлучили да претворе у какву-такву зараду велики је број високообразованих који након година проведених на бироу нису успјели да пронађу посао у струци. Фотографисање свадби, рођендана или крштења код родбине и познаника постао им је једини извор прихода.

- Током љета одрадим неколико свадби и покоје крштење. Нема ту превелике зараде, али успијем бар да платим рачуне и колико-толико допуним кућни буџет. Зими посла готово и да нема. Радо бих регистровао фотографску радњу, али за то немам новца - казао је један бањалучки фотограф који није желио да му спомињемо име. Додаје да зарада зависи од броја људи које фотографише, а креће се од 300 до 500 КМ.

Под лупом инспектора недавно се нашао и његов колега који је такође желио да остане анониман.

- Инспекција је нашла мој број преко огласа који сам оставио на интернет. Позван сам на разговор и упозорен да не могу наставити да фотографишем ако не региструјем дјелатност, иначе ћу сљедећи пут бити кажњен новчано - рекао је овај фотограф и додао да није у могућности да региструје фотографску радњу, те да ће морати да одложи фотоапарат на неко вријеме.

У Инспекторату РС истичу да је с циљем сузбијања обављања нерегистроване дјелатности пружања услуга фотографисања републичка тржишна инспекција на основу информација и реклама објављених на интернет страницама протеклих дана обављала појачан надзор лица која нуде ове услуге.

- Контролисано је око 40 лица која су позвана да се изјасне на наводе из њихових понуда и упозната са законским обавезама и начином легализације свога рада. До сада је петнаестак њих регулисало свој статус, а за шест лица изречене су мјере забране обављања дјелатности, док је једном лицу издат прекршајни налог у вриједности од 1.000  марака - навели су у Инспекторату РС.

Додају да циљ инспекције није кажњавање, већ регистрација, односно увођење њиховог пословања у законске оквире.

Додатна зарада без пореза

Предсједник Удружења за промоцију и заштиту фотографске дјелатности БиХ Хајрудин Муминовић каже да су задовољни сарадњом са инспекторима у РС.

- Иако нам многи на терет стављају да ми у удружењу хоћемо монопол и да зато све ово радимо, то није тачно. Не смета нам било ко ко ради овај посао, али желимо да спријечимо да они који већ имају посао викендом додатно зарађују фотографишући, а за то не плаћају порез - казао је Муминовић и додао да у ФБиХ на том питању још ништа није урађено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана