Фондација Алек Кавчић: БиХ међу земљама са највише преузимања бесплатних уџбеника на интернету

Срна
Foto: Илустрација

БЕОГРАД- Александар Кавчић, оснивач Фондације "Алек Кавчић", која је на интернету почела да објављује бесплатне уџбенике за ученике основне школе у Србији, рекао је да је за првих шест дана скинуто 65.000 уџбеника за "нула" динара, а најпопуларнији су Информатика, Математика и Српски језик за седми разред, док је међу земљама са највише преузимања, осим Србије, и БиХ.

Кавчић је рекао у интервјуу Срни да се на његов сајт највише приступало из Србије, Њемачке и Америке, док су уџбеници највише "скидани" из Србије, Шведске, Њемачке и БиХ.

Он је рекао да је сајт посјетило већ 100.000 посјетилаца, неки и више пута, тако да се биљежи 140.000 посјета за ово вријеме од како су први бесплатни уџбеници објављени на сајту.

Према његовим ријечима, скинуто је до сада укупно 6,5 терабајта материјала.

Он је рекао да су највише скидани уџбеници за седми разред, и то Информатика 3.880 "скидања", Математика 3.133, а Српски 3.120 "скидања". 

Кавчић је навео да је већ првог дана "скинуто" 8.670 уџбеника, а најпопуларнији је био уџбеник Математике за седми разред, који је преузет 2.000 пута.

Кавчић, који је професор на Карнеги Мелон Универзитету у Питсбургу и један од водећих информатичара на планети, навео је да је 55 одсто приступа сајту са бесплатним уџбеницима, који су почели да се објављују прошле седмице, било са мобилног телефона, те да укупна вриједност уџбеника износи око 60.000 евра. 

"Сада је заправо све на директорима школа, наставницима и родитељима. Да изаберу за своју децу, своје ђаке али и родитељске новчанике - бесплатне уџбенике. И важно је да сви знају, нема разлике у квалитету ових и било којих других уџбеника", истакао је Кавчић, наводећи да сваки уџбеник има одобрење надлежног министарства у Србији. 

Кавчић је рекао да је задовољан овим пројектом, прије свега зато што се нешто неповратно помјерило са "мртве тачке", те да се нада да ће у будућности комплети уџбеника за основну школу, који у просјеку коштају од 8.000 па све до 16.000 динара /од 68 до 136 евра/, ускоро постати историја. 

Уз напоменуо да је његова фондација основана почетком 2020. године, Кавчић је истакао да је, због глобалне пандемије вируса корона, практично радила у другој половини те године, те да су се тих посљедњих шест мјесеци водили интензивни преговори. 

"Ово је било шест месеци интензивних преговора, даноноћног рада, телефонских разговора, више и не бројим колико сам пута прелетео океан, и долазио у Србију на договоре са издавачима, ауторима, лекторима, илустраторима...", напоменуо је Кавчић, некадашњи Београђанин, који живи на релацији Остин - Тексас - Београд. 

Он је навео да су први уџбеници на интернету објављени већ послије шест мјесеци, јер је било изузетно важно да се "ухвати" период од јануара до априла када се, заправо, и одлучује "судбина" уџбеника за школску годину, која креће у септембру. 

"Уџбеници се сада бирају, у септембру је већ све готово. Желели смо да већ ове године родитељи и наставници имају могућност избора, да већ сада неки уџбенички комплети буду бесплатни, свима доступни на интернету", рекао је Кавчић. 

Он је напоменуо да се, због бржег доступа бесплатним уџбеницима, одлучио да финансира своје уџбенике, те да их након одобрења министарства постави на сајт, као и да од Јавног предузећа Завод за уџбенике и наставна средства откупи право на њихове уџбенике и постави их на интернет. 

"У овој првој понуди, Фондација је финансирала уџбенике из предмета жТехника и технологијаж, док су сви остали уџбеници Заводови", додао је Кавчић. 

Кавчић је подсјетио да су објављени први комплети уџбеника за трећи и седми разред основне школе, а врло брзо планира да објави и уџбенике за четврти и осми разред. 

Он је додао да динамика објављивања зависи и од компликованих закона у Србији, који морају да се поштују, те истакао да сви уџбеници Фондације "Алек Кавчић" на сајту besplatnabiblioteka.com имају одобрење министарства. 

"Уколико неки уџбеник добије одобрење Министаства просвете, то му је печат квалитета. Не постоји друго мерило квалитета, јер да постоји, министарство би га увело", нагласио је он. 

Кавчић је истакао да су његови планови за блиску будућност везани искључиво за уџбенике за основну школу, да буквално сви уџбеници за све разреде у основној школи буду бесплатни, а у плану је да финансира око 100 уџбеника.

Професор на Карнеги Мелон Универзитету у Питсбургу Александар Кавчић реализовао је, у оквиру фондације "Алек Кавчић", пројекат бесплатних уџбеника за образовање у Србији.

Дио новца којим је основао Фондацију "Алек Кавчић" добио је на основу рекордне судске одштете од 750 милиона долара од "Марвел технолоџис" за крађу интелектуалне својине у сфери информационих технологија, који се од 2003. године користи за производњу свих чипова за читање са магнетских меморија на планети. 

Кавчић је један од водећих информатичара на планети, аутор осам патената из информационих технологија које је направио на Хардвард и Карнеги Мелон универзитету, на ком је и докторирао и гдје четири катедре, због заслуга, носе његово име. 

Овај Београђанин је 1986. године завршио Математичку гимназију у Србији, да би потом као један од најбољих ученика школе која носи титулу од националног значаја наставио школовање у Бохуму, гдје је дипломирао на Електротехничком факултету. 

Докторску дисертацију је одбранио на Карнеги Мелон универзитету, а сем на њему, предавао је и на Харварду и на Универзитету Хаваји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана