Фонд здравственог осигурања РС на листу уврстио и концентратор кисеоника

М. Л.
Фонд здравственог осигурања РС на листу уврстио и концентратор кисеоника

БАЊАЛУКА - Концентратор кисеоника је од овог мјесеца уврштен на листу медицинских средстава које финансира Фонд здравственог осигурања РС, чиме је поједностављена процедура одобравања овог медицинског средства за оне који болују од хроничних плућних болести.

Из Фонда здравства саопштено је да је ово омогућено измјеном Правилника о праву на медицинска средства, којим су и прецизније дефинисане индикације за одобравање овог медицинског средства, док ће и процедура финансирања овог помагала бити знатно бржа и једноставнија.

- Концентратор кисеоника предлаже конзилијум пулмолога на терцијарном нивоу здравствене заштите (Универзитетски клинички центар Српске), односно три љекара специјалиста из референтних здравствених установа секундарног нивоа, а о том приједлогу одлучује стручна комисија Фонда - појаснили су у Фонду здравства.

Подсјетили су да се прије ове измјене концетратор кисеоника није налазио на тој листи, те да је Фонд ово средство набављао путем јавних набавки у изузетно медицински оправданим случајевима, односно за одржавање виталних животних функција.

- Због компликованих процедура јавних набавки често је долазио до кашњења у испоруци овог медицинског средства- наводи се у саопштењу.

Из Фонда истичу да и овај примјер јасно доказује сав несклад Закона о јавним набавкама БиХ са стварним животом и потребама, јер се на исти начин третира набавка лијекова и медицинских средстава као и сва остала роба, попут канцеларијског материјала и слично.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана