Фонд здравственог осигурања: Од ове године 25 нових здравствених услуга у Српској

Срна
Фонд здравственог осигурања: Од ове године 25 нових здравствених услуга у Српској

БАЊАЛУКА - Фонд здравственог осигурања Републике Српске од ове године финансира још 25 нових здравствених услуга које до сада нису биле дио здравственог система.

Из Фонда је саопштено да је овим настављен тренд увођења нових услуга у здравствене установе у Републици Српској јер је у протеклих пет година уведено више од 300 нових услуга због којих су раније осигураници упућивани на лијечење изван Српске.

- Универзитетски клинички центар Републике Српске од јануара пружа 19 нових дијагностичких услуга из области инфектологије, микробиологије, патологије, хумане генетике и биохемијско-лабораторијске дијагностике -наведено је у саопштењу.

Осим тога, Завод за трансфузијску медицину почео је да пружа и четири нове здравствене услуге, које су препоруке Европске уније, а, између осталог, ријеч је о савременој технологији одстрањивања леукоцита, који за одређену категорију пацијената могу да изазову нежељене посљедице.

 - Леукоредукција, односно смањење броја леукоцита до максимално резидуалног садржаја, представља новију технологију припреме компоненте крви која је посебно значајна ради повећања већег степена безбједности трансфузијског лијечења пацијената - истичу у Фонду.

Нове услуге од ове године уводе се и у Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић", попут терапије ударним таласом за пацијенте са хроничним болним стањима локомоторног апарата.

Предност ове услуге, тврде у Фонду, јесте у ефикаснијем лијечењу, али и то што се пацијенти са овим здравственим проблемима не морају излагати оперативним захватима.

Из Фонда наводе да су финансирање и увођење нових здравствених услуга дио стратешке здравствене политике и опредјељење да се улагањем у сопствени развој и ресурсе смањи број пацијената који морају да одлазе на лијечење изван Републике Српске.

- Захваљујући томе, умјесто више од 10.000 пацијената који су раније упућивани на лијечење изван Српске, сада је тај број смањен на око 6.000 осигураника на годишњем нивоу - тврде у Фонду.

У саопштењу се наводи да је опредјељење Фонда да из године у годину издваја већа средства за финансирање здравствене заштите, посебно када је ријеч о болничком здравственом сектору.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана