Фонд за дјечију заштиту: Суфинансирање боравка дјеце без родитеља у предшколским установама

Срна
Фонд за дјечију заштиту: Суфинансирање боравка дјеце без родитеља у предшколским установама

БИЈЕЉИНА - У Републици Српској данас је почела прва исплата права проистеклог из Закона о измјенама и допунама Закона о предшколском васпитању и образовању за суфинансирање боравка дјеце без родитељског старања и дјеце са сметњама у развоју у предшколским установама, саопштено је из републичког Фонда за дјечију заштиту.

Из Фонда су подсјетили да је Народна скупштина Републике Српске усвојила Закон о измјенама и допунама Закона о предшколском васпитању и образовању, којим је прописано суфинансирање боравка у предшколској установи за дјецу са потешкоћама у развоју и дјецу без родитељског старања, те су министар просвјете и културе Српске Наталија Тривић и директор Фонда за дјечију заштиту Недељко Јовић 22. септембра у Бањалуци потписали споразум, након чега се кренуло у реализацију овог права.

“Јавни фонд за дјечију заштиту обезбјеђује накнаду за суфинансирање боравка у предшколској установи дјеце којима је утврђен статус дјетета без родитељског старања у складу са прописима којима се уређује област социјалне заштите, као и дјеце са сметњама у развоју која имају налаз и мишљење стручне комисије, формиране у складу са прописима којима се уређује област социјалне заштите, узраста од шест мјесеци до поласка у основну школу, а која имају пребивалиште на територији Републике Српске”, наведено је у саопштењу.

Јовић је указаО да је великом броју дјеце ускраћено повољно и стимулативно окружење за развој и учење, због чега је било важно да се овој осјетљивој категорији дјеце омогући суфинансирање боравка у предшколским установама и, самим тим, здрав раст и развој.

Из Фонда обавјештавају кориснике да се за остваривање наведеног права могу обратити предшколским установама у којима користе наведене услуге. /крај/зс/ам




 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана