Фонд солидарности: Дјеца лијечена у Србији, Италији, Њемачкој, Турској...

Срна
Фонд солидарности: Дјеца лијечена у Србији, Италији, Њемачкој, Турској...

БАЊАЛУКА - Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству у прошлој години за лијечење и дијагностику 107 дјеце у иностранству издвојио је око 6,1 милион КМ, а дјеца су упућивана у здравствене установе у Србији, Италији, Њемачкој, Турској, Шпанији, Чешкој, као и у другим референтним свјетским клиникама.

У Извјештају о раду и извршењу Ребаланса финансијског плана ове установе за прошлу годину, који је усвојила и Влада Републике Српске, наведено је да су најчешћи разлози за упућивање на лијечења у иностранство интервенције у оквиру лијечења дјеце обољеле од малигних болести, ријетких болести, трансплантација, урођених ортопедских аномалија, болести ока, срца и других обољења, речено је Срни у Фонду.

Осим тога, Фонд солидарности у прошлој години, донио је одлуку да све ток траје ванредна ситуација изазвана због пандемије вируса корона финансира и додатне трошкове, попут путних трошкова, смјештаја, рефундације купљених медицинских средстава, лијекова.

"Усвајањем ове одлуке, Фонд солидарности већ годину дана финансира већи обим права, а све с циљем да се породицама које се са болесним дјететом налазе у иностранству обезбиједи несметан повратак кући, останак у болници или останак у граду /земљи/ у којој су се затекли због лијечења дјетета", констатовано је у овом извјештају.

У прошлој години успостављена је и сарадња са дипломатско-конзуларним представништвима БиХ, посебно у Турској и Њемачкој који су на располагању породицама које одлазе у те земље на лијечење.

У извјештају је наведено да је то посебно значајно, јер су конзули исказали спремност у проналажењу најбољих болница за дјецу из Републике Српске у случају потребе за њиховим лијечењем у Турској и Њемачкој.

Осим тога, Фонд солидарности је у свакодневном контакту са родитељима болесне дјеце, али и са здравственим установама у иностранству, те је у протеклој години у складу са епидемиолошком ситуацијом организовано неколико посјета породицама дјеце која су се лијечила у иностранству.

Такође, захваљујући доброј сарадњи са здравственим установама у иностранству на једноставнији начин су се савладале све препреке које су изазване пандемијом вируса корона и другачијим начином рада здравствених установа, истичу из Фонда.

У Извјештају је наведено да је и у прошлој години настављена сарадња са Друштвом психолога Републике Српске, на начин да је Фонд солидарности подржао акцију Друштва за вријеме пандемије у вези са очувањем менталног здравља посебно осјетљивих категорија друштва.

Из Фонда подсјећају да је Друштво психолога на располагању и родитељима дјеце који се лијече у иностранству тако што им пружају бесплатну стручну помоћ уколико им је потребна.

Извјештај о раду и извршењу Ребаланса финансијског плана – буџета ове установе за прошлу годину, након што га је усвојила Влада Српске, разматраће и Народна скупштина Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана