Фонд ПИО РС: Карциноми водећи узрок губитка радне способности

Анита Јанковић Речевић
Фонд ПИО РС: Карциноми водећи узрок губитка радне способности

БАЊАЛУКА - Малигна обољења су водећи узрок губитка радне способности становника у Српској и у прошлој години су се знатно издвојила у односу на друге болести достигавши проценат од око 28 одсто.

Истакао је ово директор Фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) РС Младен Милић наводећи да је лани настављен негативан тренд раста када је у питању оболијевање од карцинома и губитак радне способности у поступку остваривања права на инвалидску пензију.

- На другом мјесту су психосоматске болести са 22 одсто, а кардиоваскуларна обољења, која су годинама била водећи узрок инвалидности, лани су била на трећем мјесту са 16,8 одсто. То показује да је здравствени систем у РС значајно напредовао јер се системом превенције и уграђивањем стентова смањује трајни губитак радне способности - казао је Милић на пријему који је јуче уприличен за новинаре у просторијима Фонда у Бањалуци.

Милић је поновио да су резултати рада Фонда у 2019. најбољи у посљедњих 27 година, колико Фонд и постоји. Додао је да пензију исплаћују за око 267.000 корисника од чега ван Српске живи 51.000 пензионера. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана