Фонд финансира нови лијек против ХИВ инфекције

Срна
Foto: ГС

БАЊАЛУКА - Фонд здравственог осигурања Републике Српске је недавно у посебни програм набавке уврстио нови антивирусни лијек "емтрицитабин, рилвипирин, тенофовир, дисопроксил", односно филм таблете којима се постиже ефикасност у лијечењу одраслих пацијената са ХИВ инфекцијом.

Из Фонда је саопштено да се предност овог у односу на доступне лијекове за терапију ХИВ-а огледа у ефикаснијој терапији која има фиксну комбинацију три таблете захваљујући којој ће обољели од сиде смањити унос дневне количине таблета које су им потребне за лијечење.

Овај лијек, који се набавља путем јавних набавки, у болницама ће бити доступан након спроведеног тендерског поступка пацијентима који имају препоруку Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске, наводи се у саопштењу.

Осим овог лијека, здравствено осигурање за ове осигуранике у потпуности финансира још неколико лијекова које осигураници не подижу у апотекама, него су доступни у УКЦ-у Српске, гдје се, иначе, лијече сви заражени вирусом ХИВ-а.

Здравствену заштиту осигураника који су заражени вирусом ХИВ-а у потпуности финансира Фонд, јер је ријеч о категорији осигураних лица која је ослобођена плаћања партиципације за све што спада у обавезно здравствено осигурање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана