Фоча: Креативношћу до лакшег подношења доба вируса корона

Срна
Фоча: Креативношћу до лакшег подношења доба вируса корона

ФОЧА - Дјечија играоница “Звјездица” из Фоче не ради од 13. марта, поштујући мјере заштите од ширења вируса корона, али је 50 породица чија дјеца користе њене услуге и даље на окупу у виртуелном свијету интернета, путем којег дјеца и родитељи шаљу поучне поруке својим суграђанима.

Играоница родитељима и дјеци задаје маштовите задатке - да на бијелом папиру напишу по једну ријеч, да је украсе цртајући веселе мотиве и фотогафишу се држећи папир, а “Звјездица” те фотографије, односно задате ријечи, склапа у видео-слајдове са порукама уз музичку подлогу, које поставља на својој “Фејсбук” страници.

Тако су настале поруке “Остани код куће”, “Аплауз и љубав за продавце у трговинским радњама”, “Обавезно прање руку”, “Поштујте полицијске наредбе”, “Хвала докторима и медицинском особљу на храбрости, знању и бризи за све нас”, “Заштитимо своје баке и деде”, “Подршка учитељиима, васпитачима за учење на даљину”.

Водитељ играонице “Звјездица” Звјездана Кулић рекла је да су са родитељима у сталној комуникацији путем “Вибер” групе, помажући им да рјешавају разне проблеме у вези са дјецом и да што корисније попуне слободно вријеме предлажући им креативне задатке или заједничке физичке активности.

“Родитељи су са одушевљењем прихватили задатак украшавања ријечи за поруке у слајдовима. Свако добије по једну ријеч коју украсе мотивима сунца, цвијећа, другарства или нацртају омиљену играчку, чиме креативно употпуњују дан који је у вријеме изолације за њих веома тежак, посебно у овом узрасту дјеце до шест година када им је немогуће објаснити зашто не могу напоље. Многи од њих питају зашто та корона нас не воли”, прича Кулићева.

Кулићева наводи да се дјеца, приремајући се за фотографисање, посебно дотјерују - праве фризуре себи и родитељима и облаче се у најљепшу одјећу.

“Тако су настале дивне породичне фотографије, које смо ми употпунили слајдовима и музиком која одговара сликама”, рекла је Кулићева.

Она је истакла да овакве активности значе много не само дјеци, већ и родитељима, јер их то враћа у безбрижно доба када су сви ишли у вртиће, играонице, шетали улицама и пунили паркове.

Кулићева је нагласила да је и њима у играоници тешко што не могу да раде оно што највише воле и поручила да ће наставити да на маштовит начин помажу родитељима и дјеци да би што лакше пребродили вријеме трајања корона вируса.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана