Финансирање пројеката у иницијативи "Виа Динарика"

Srna
Финансирање пројеката у иницијативи "Виа Динарика"

Приједор - Отворен је први јавни позив за финансирање пројеката из области туризма у оквиру иницијативе "Виа Динарика", коју спроводи УНДП, а у коју је укључен Приједор, саопштено је данас из градске Агенције за економски развој "Преда-ПД".


- Сви заинтересовани са подручја наше локалне заједнице, који буду испуњавали потребне услове, могу да поднесу апликацију до 20. фебруара до 16.00 часова на адресу УНДП-а, која је дата у смјерницама за аплицирање - наведено је у саопштењу.

Осим Приједора, укључени су и општине Центар Сарајево, Калиновик, Прозор-Рама, Равно, Столац и Томиславград, а приоритетне области за које ће бити додјељивана бесповратна средства су побољшање услова и проширење капацитета туристичких смјештајних објеката и унапређење постојећих и повећање разноликости услуга у области туризма у природи у овим локалним заједницама.

- Имајући у виду чињеницу да је престижни `Нешнел џиографик травелер` уврстио стазу `Виа Динарика` у најбоље дестинације свијета још у 2017. години, можемо препознати значај и развојни потенцијал који имамо укључивањем града Приједора у овај концепт - навели су из Агенције.

Иницијатива "Виа Динарика" има за циљ да промовише природне и културне ресурсе западног Балкана, омогући бављење авантуристичким активностима љубитељима природе из цијелог свијета, те очува планинска подручја, културе и предјеле као нетакнуту природу у Европи.

- Друга фаза пројекта наставиће да унапређује концепт `Виа Динарике` као средства повезивања културних, историјских и природних знаменитости, у сарадњи са надлежним министарствима и локалним властима, ради побољшања животног стандарда и отварања радних мјеста у руралним подручјима - наведено је у саопштењу.

Пројекат суфинансирају УНДП, УСАИД БиХ и Агенција за развојну сарадњу Италије /АИЦС/, а у реализацију су укључена и Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара, Министарство трговине и туризма Републике Српске и федерално Министарство животне средине и туризма.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана