Филозофски факултет Источно Сарајево: Од октобра два нова студијска програма

Srna
Филозофски факултет Источно Сарајево: Од октобра два нова студијска програма

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - На Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву од ове академске године почеће настава на два нова студијска програма - Новинарство и односи са јавношћу, те ревидирани и модернизовани Програм за политикологију и међународне односе.

Руководилац Катедре за новинарство и политикологију Вук Вучетић изјавио је Срни да су два нова студијска програма атрактивна, те да вјерује да ће привући велики број младих који су заинтересовани за новинарство, политичке науке, међународне односе и односе са јавношћу.

"Оба програма трају четири године, након чега студенти стичу званје дипломираног новинара и комуниколога за односе са јавношћу, односно дипломираног политиколога. Цијеним да смо креирали атрактивне студијске програме који одговарају потребама тржишта, али и прате савремене трендове у струци", рекао је Вучетић.

Према нјеговим ријечима, студијски програм Новинарство и односи са јавношћу је јединствен на овим просторима јер по завршетку студија студенти стичу званје дипломирани новинар и комуниколог за односе с јавношћу, што ниједан други јавни факултет у БиХ не нуди.

"С обзиром на то да су новинарство и односи с јавношћу међусобно повезани, цијенимо да ће један излазни профил који објединјује знанја из једне и друге области заправо омогућити студентима велики број различитих послова које могу обавлјати", сматра Вучетић.

Он је истакао да је цилј Факултета био да се понуди модеран студијски програм који ће омогућити стицанје класичних знанја из области комуникологије и новинарства, али који ће у исто вријеме бити обогаћен модерним и актуелним предметима који се тичу дигиталних технологија, корпоративне комуникације, маркетинга на друштвеним мрежама, те информатичке и медијске писмености.

"Односи са јавношћу постају све траженија и атрактивнија професија на тржишту рада. Велики број јавних институција, али и приватних компанија, политичких партија, невладиних организација, спортских клубова има потребу за што болјим јавним представлјанјем и креиранјем препознатлјивог имиджа који ће им осигурати квалитетнији и професионалнији рад. Потреба за кадром из области односа с јавношћу је додатно изражена с обзиром на све већи развој нових канала комуникације као што су друштвене мреже, онлајн платформе, паметне технологије", рекао је Вучетић.

Према нјеговим ријечима, у оквиру овог програма додатни фокус биће и на пракси коју ће студенти обавлјати у медијским кућама са којима Филозофски факултет има потписане уговоре, али и у различитим агенцијама за односе с јавношћу, одјелјенјима за односе с јавношћу у јавним институцијама и приватним компанијама са којима ова високошколска установа планира да оствари и формалну сараднју.

"Цијенимо да ћемо на тај начин наставити у континуитету да стварамо квалитетан млади кадар који ће бити пожелјан на тржишту рада", нагласио је Вучетић.

Говорећи о Студијском програму за политикологију и међународне односе, он је рекао да тај програм постоји од 2015. године, те да је одлучено да се модернизује и освјежи новим предметима.

"У том смислу, програм је обогаћен предметима из области политичке теорије, опште политичке историје, али и националне политичке историје, који су недостајали", појаснио је Вучетић и додао да је овако модернизован програм усклађен са програмима који постоје на различитим факултетима у региону и Европи, као што су Факултет политичких наука у Београду, Факултет политикологије Московског државног универзитета и Факултет политикологије Санктпетербуршког државног универзитета.

Он је истакао да је цилј новог студијског програма да образује студенте за рад у различитим јавним институцијама, институцијама локалне самоуправе, дипломатско-конзуларним представништвима, амбасадама и научним институтима.

Вучетић је додао да пријава кандидата за трећи уписни рок траје до петка, 25. септембра, док ће полаганје квалификационог испита бити организовано у понедјелјак, 28. септембра у 9.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана