Филиповић: План остварен, извоз готових производа испуњен

Срна
Филиповић: План остварен, извоз готових производа испуњен

БИЈЕЉИНА- Директор бијељинске Прехрамбене индустрије /ПИ/ "Сава Семберија" Стево Филиповић рекао је Срни да је реализован план прераде и производње готових пољопривредних производа од око 8.000 тона, те да су сви пољопривредни произвођачи у овој години, без обзира на то да ли су имали потписане уговоре или не, били испоштовани.

Филиповић је истакао да је "Сава" и ове године, у незапамћеној години кризе изазване пандемијом вируса корона, успјела да извезе своје производе у количини од 85 до 90 одсто у Њемачку, Катар, Уједињене Арапске Емирате, Канаду, Шведску, Швајцарску и Црну Гору, а од прије 15 дана и у Србију гдје су ушли на тржиште, у велике трговачке центре "Меркатор", "Рода" и "Идеа".

"Наша производња, уз све проблеме изазване пандемијом, успјешно је извезена на страно тржиште, иако тамо не раде трговински и хотелски ланци, те је аутоматски наплата ишла теже, а и нама је, с друге стране, било неопходно да платимо аванс за оно што је Сави неопходно за производни процес", рекао је Филиповић.

Он је навео да се уз све напоре у сезона у "Сави" успјешно приводи крају, додавши да је запослено двоје људи, а да нико није отпуштан, те да заражених вирусом корона нису имали.

"По препорукама Владе Републике Српске, ресорног министарства и наредбама Републичког и Градског кризног штаба, вршили смо дезинфекцију на дневном нивоу", рекао је Филиповић.

Он је напоменуо да "Сава" производи сок од парадајза, ајвар, пинђур, лист-паприку, паприку, грашак, боранију, готова јела.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана