Фестивал науке окупио више од 30 излагача

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Фестивал науке почео је данас у Бањалуци у организацији Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске и окупио је више од 30 излагача из Српске са више од 150 експеримената и презентација.

Помоћник министра за научнотехнолошки развој Миодраг Карановић рекао је новинарима да је циљ дводневног фестивала промоција науке.

Он је рекао да су на Фестивалу покривене све области, од роботике, до приказа беспилотних летјелица, презентације наставног процеса, експеримената који се изводе на факултетима.

"Фестивал науке уједно може престављати и инфо дане када су у питању сами смјерови и студијски програми за упис на оба наша јавна универзитета", рекао је Карановић.

Он је навео да се овогодишњи Фестивал одржава на двије локације - у Каменој кући на тврђави Кастел, гдје се налази изложбени дио и на Природно-математичком факултету Универзитета у Бањалуци.

Виши асистент на Природно-математичком факултету Универзитета у Бањалуци Немања Ракић рекао је да се овај факултет укључио у Фестивал науке са свим што има да понуди, те да се у изложбеном дијелу може видјети неколико експеримената колега са смјерова хемија, географија, физика, информатика...

Осим тога, каже Карановић, "отворена су врата" на факултету гдје је смјештен планетаријум и акваријум/тераријум и припремљена пројекција представе "Сунчев систем на великом одмору".

"Представа је потпуно нови приступ, гдје се спаја умјетност и наука и на тај начин покушавамо да дођемо до младих људи и да их едукујемо", каже Карановић.

На фестивалу науке учествује и Универзитет у Источном Сарајеву, а доцент на Пољопривредном факултету овог универзитета Стефан Стјепановић каже да је штанд овог факултета на којем су поставке за пољопривреду и шумарство јако посјећени, те да се ђаци и професори интересују за поставку.

Из Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске наводе да је циљ Фестивала популаризација науке и њено представљање на што занимљивији начин интересантан предшколарцима, основцима и средњошколцима, али и осталим посјетиоцима.

Улазак на Фестивал је бесплатан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана