Фармери у Српској страхују од заразе

Анита Јанковић-Речевић
Фармери у Српској страхују од заразе

БАЊАЛУКА - Повратак афричке куге свиња у Србији поново је пробудио стрепње домаћих пољопривредника, који страхују од појаве болести на својим фармама, наглашавајући да би зараза, уколико се прошири на територију Српске, десетковала сточни фонд.

Афричка куга свиња у Србију је први пут стигла средином августа прошле године, а да би заштитила домаће произвођаче Канцеларија за ветеринарство БиХ је експресно спустила раму за увоз свиња и свињског меса из те земље.

Иако је та одлука и даље на снази, фармери у Српској су у страху од могуће заразе, јер се болест ових дана поново вратила у сусједну земљу и то овај пут код дивљих свиња, које су главни преносници. 

Предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић каже да су произвођачи у врло незахвалној ситуацији, с обзиром на то да нема начина за дјеловање, те да је вјера у Бога и нада да ће зараза заобићи торове једино што им је преостало. 

- Руке су нам везане и само се можемо надати да се афричка куга код нас неће појавити, јер изузев забране увоза свиња и свињског меса из Србије, која је на снази мјесецима, мало шта се може урадити. Ту је одстрел дивљих свиња, али и ту постоји проблем - казао је Маљчић и додао да би произвођачи претрпјели огромну штету у случају појаве болести. Истакао је да су фармери у РС сада у већој опасности него љетос, јер се афричка куга појавила код дивљих свиња. 

- У августу и септембру болест је у Србији кружила по фармама и ситуација је могла бити праћена, али сада, када су у питању дивље свиње, ствар је озбиљнија, јер се њихово кретање и миграције не могу контролисати. Једино нас мало тјеши што је зараза откривена у Пиротском округу, што није тако близу наше границе - навео је Маљчић. 

Помоћник министра за ветеринарство РС Драган Кнежевић истакао је да афричка куга свиња до сада није потврђена у Српској те да ресорно министарство наставља са превентивним мјерама које су покренуте лани. 

- Настављамо са мониторингом код домаћих и дивљих свиња да бисмо открили заразу, уколико постоји, и тако смањили ниво ризика. Основан је и Кризни центар, који ће имати задатак да ради на сузбијању болести, уколико се појави - казао је Кнежевић. 

Додао је да масовни одстрел дивљих свиња не би био добро рјешење. 

- Стручни став у вези са масовним одстрелом је да би то могло бити контрапродуктивно јер би се повећале миграције дивљих свиња, а самим тим и ризик од појаве болести - појаснио је Кнежевић.

У Канцеларији за ветеринарство БиХ кратко су рекли да у континуитету прате епидемиолошку ситуацију у Европи и свијету и да у складу с тим усвајају одређене забране увоза животиња и производа животињског поријекла.

- Појавом афричке свињске куге у Србији прошле године је усвојена одлука о забрани увоза живих свиња и одређених производа од свињетине. Из Србије је дозвољен само увоз херметички затворених топлински обрађених конзерви од меса, као и производа који су обрађивани на температури изнад 80 степени Целзијуса. Та забрана је и даље на снази - казали су у Канцеларији за ветеринарство БиХ.


 

ПТИЧЈИ ГРИП

Након што је у у Пољској и Словачкој почетком мјесеца пријављена епидемија високо патогеног вируса птичјег грипа, БиХ је спустила рампу за увоз птица из тих земаља.

- Након појаве високо патогене инфлуенце птица почетком године у Пољској одмах је усвојена забрана увоза живих птица и производа поријеклом од птица из регија у којима је потврђено присуство болести. Од почетка јануара до данас забрана је ажурирана четири пута и сада се односи на све регије у којима је пријављена болест, а које се налазе у Пољској, Словачкој, Мађарској и Румунији - казали су у Канцеларији за ветеринарство БиХ. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана