Фабрика за прераду кромпира прекинула рад и отпустила раднике

Срна
Foto: Агенције

СРЕБРЕНИЦА - Фабрика за производњу помфрита "Грин група Босна" у Сребреници прекинула је рад и отпустила 80 радника због недостатка посебне сорте кромпира коју користе у производњи.

Након састанка са начелником општине Сребреница Младеном Грујичићем директор ове фирме Филип Вег рекао је Срни да је фабрици потребно 2.000 тона кромпира годишње за континуирану производњу и да то нису обезбиједили са властитих плантажа због слабијег рода кромпира узрокованог сушом.

Вег је истакао да ова фирма користи кромпир сорте фонтане, који се раније није производио у БиХ, а да алтернативни сорта кромпира адрије има два и по пута већу цијену на тржишту, те да високи царински трошкови онемогућавају рентабилну производњу.

"Тражили смо одобрење од Министарства трговине и спољних односа у Савјету министара за увоз по 250 тона кромпира квартално, за посљедње тромјесечје прошле и прво ове године, али нисмо добили сагласност јер БиХ има укупну увозну квоту од 50 тона кромпира годишње и били смо принуђени да прекинемо производњу", навео је Вег.

Он је напоменуо да им увоз није одобрен јер им је објашњено да су касно поднијели захтјев.

Вег је истакао да је са Грујичићем договорио да заједно траже одобрење увоза потребних количина кромпира сорте фонтане из НЈемачке јер његов квалитет и цијена омогућавају профитабилну производњу.

"Уколико за два мјесеца добијемо позитиван одговор, организоваћемо увоз и вратити раднике у производњу, а планирамо и засијати ову сорту кромпира на њивама око Бијељине, Рогатице и Травника, али то одгађа наставак производње до јесени док се обави вађење новог рода кромпира", рекао је Вег.

Према његовој оцјени, уколико за два мјесеца увоз буде одобрен, инвеститор је спреман на додатна улагања за наставак производње, а ако до тога не дође, раднике ће бити тешко обезбиједити јер ће тражити запослење у другим компанијама.

Начелник Грујичић је рекао да је изненађен прекидом производње у овој фабрици, јер се прије Нове године очекивало да ће примити нових 40 радника.

Он је изјавио Срни да је 80 радних мјеста изузетно значајно за Сребреницу и да ће пружити потребну подршку да се, уколико буде могуће, што прије створе услови за оживљавање производње у тој фабрици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана