Ево кога је превезао хеликоптер из Бањалуке: Брзом реакцијом спасен у посљедњи час

ГС
Ево кога је превезао хеликоптер из Бањалуке: Брзом реакцијом спасен у посљедњи час

БЕОГРАД - Стручњаци Института за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње”, прошлонедјељном брзом реакцијом, спасили су живот прим. др Душку Панзаловићу, хирургу и бившем директору болнице у Добоју.

Др Панзаловић је из Универзитетског клиничког центра у Бањој Луци, гдје је лијечен због вишеструких напада смртоносне вентрикуларне тахикардије, хеликоптером транспортован у Институт за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње”, гдје је урађена катетерска аблација вентрикуларне тахикардије, односно одстрањивање болесног дијела срчаног мишића лијеве коморе, пише Блиц.

Том приликом, третирано је девет спорних мјеста на срцу, због којих су настајале тахикардије. Интервенција је трајала пет и по сати и протекла је без компликација. Пацијент је данас опорављен отпуштен на кућно лијечење, саопштио је Институт “Дедиње”.

- Услед напада вентрикуларне тахикардије, код нашег пацијента је био присутан велики број електрошокова из уграђеног кардиовертер дефибрилатора. Том приликом, урадили смо катетерску аблацију, односно технику којом се одстрањују срчане аритмије. Аблацију смо извели помоћу специјалног ЦАРТО 3Д мапинг система, који омогућава визуелизацију срца, и олакшавају лекару да успостави прецизну дијагнозу и омогући адекватно лечење поремећаја ритма, на месту где он настаје. ЦАРТО 3Д мапинг система представља најсавременију технологију која, тренутно, постоји у лечењу ове болести – истакли су љекари.

Додали су да у ,,Дедињу” годишње ураде око 50 оваквих интервенција, при чему, најчешће, пацијенти дођу у већ стабилном стању.

- У овом случају, пацијент је стигао у стању тахикардије, одмах на болничком пријему, примењени су спољни електрошокови. При том, пацијент је имао уграђен кардиовертер дефибрилатор, који је емитовао електрошокове, али они нису могли да зауставе непрекидне тахикардије, које ми, стручно називамо електричном олујом. На срећу, нашег пацијента данас отпуштамо кући, уз одговарајућу прописану терапију за његову основну болест - казао је електрофизиолог, др Велибор Ристић, помоћник управника клинике за кардиологију Института ,,Дедиње”.

Др Ристић објашњава да је вентрикуларна тахикардија поремећај који је веома опасан, јер срце куца толико брзо да, понекад, не може да добије довољно крви. При том, она може да прерасте и у вентрикуларну фибрилацију - потенцијално смртоносан неправилан срчани ритам. Најчешћи узроци су срчани удар, претходна операција на срцу, инсуфицијенција и траума срца, употреба недозвољених лијекова, урођене срчане мане, хемијске абнормалности у крви и претјерана активност штитне жлијезде, док симптоми, како каже др Ристић, могу бити лупање срца, убрзан срчани ритам, криза свијести, најава пада у несвјест, заношење, кратак дах, бол у грудима, знојење…

- Захваљујем се Републици Српској на брзини, ефикасности и начину на који сам у рекордном временском року пребачен из УКЦ Република Српска у Бањој Луци, гдје, неспорно, постоје одлични услови за лијечење пацијената. Љекарски тим Републике Српске је учинио све да ми у том моменту помогне. Међутим, пошто се радило о тешком поремећају срчаног ритма, ситуација је налагала да морам доћи у установу врхунског ранга, какав је Институт за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње”, са чим сам се, без задршке, одмах сложио. Знам да је то установа са традицијом и великим искуством, одличним стручњацима. Све је функционисало префектно, од пријема, смјештаја и осталих медицинских поступака - истакао је доктор Панзаловић.

Он се захвалио цјелокупном тиму који је ријешио овај његов, нимало, једноставан здравствени проблем.

- Хвала вам на бризи и подршци, без иједног питања ко сам и одакле сам. Одушевила ме је посвећеност и енергија тима на челу са др Ристићем, улила ми је сигурност, те нисам имао никакве сумње у њихов рад и знање. Свјестан сам да је у питању била опсежна интервенција и да ми треба времена да се кондиционо опоравим. Оно што је најважније је да се тренутно осјећам одлично, срчани ритам ми је стабилан, а то је у овом моменту најбитније. Очекујем да ћу се убрзо вратити свом послу и то ће ми бити највећа сатисфакција. Посебно сам импресиониран енергијом проф. др Бојића, његовој посвећености пацијентима и свим запосленим. Жао ми је што Институт ,,Дедиње” нема свој хелиодром, па вам од свег срца желим остварење те идеје, на добро, прије свега пацијената – казао је др Панзаловић, који се након неколико проведених дана у болници, осврнуо и на рад медицинских сестара Института ,,Дедиње”.

- Велика је ствар што у Институту имате врхунски обучене сестре који знају свој посао, које су брижне и посвећене – казао је он.

Кћерки вјереник пуцао у главу

Душко Панзаловић је отац наше глумице Иване Панзаловић која се прославила улогом у “Курсаџијама” и која је 2017. године доживјела пакао када јој је бивши вјереник Срђан Цветановић пуцао пиштољем у главу, а затим пресудио себи. На сву срећу Ивана се успјешно опоравила након драме, коју је доживјела, а за медије је једном приликом говорила о инциденту.

- Уопште се не осврћем на те ствари. То је неко давно прошло вријеме за мене, превазиђено и фокусрана сам на садашњoст, будућност, на свој посао. Заправо ја не волим да говорим и не говорим о томе. Важно ми је оно што радим и томе сам посвећена. Присутна сам само у садашњем тренутку и гледам само на будућност - рекла је Ивана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана