Епископ Фотије: Саборни храм свједок битисања православне заједнице

Срна
Епископ Фотије: Саборни храм свједок битисања православне заједнице

ТУЗЛА - Саборни храм Успења пресвете Богородице у Тузли свједок је битисања православне заједнице и нераскидиви дио овог града, поручио је вечерас Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије на свечаној академији поводом 140 година од освештања овог храма.

Академији у тузланском Народном позоришту присуствовао је и Његова светост патријарх Порфиријем, архијереји, свештенство, монаси, гости и вјерници.

Епископ Фотије је, поздрављајући присутне, рекао да је велика част обиљежавање овог великог јубилеја.

“Ово је место где се молимо и служимо Богу, али је и сведок битисања наше православне заједнице, која представља нераскидиви део овог града, која је кроз историју доживљавала све његове успоне и падове као своје заједно са другим сународницима и житељима Тузле”, рекао је епискп Фотије.

Владика је рекао да се Српска православна црква /СПЦ/ непрестано моли за добробит свих њених грађана, без обзира на вјеру и нацију.

“Ово је велики дан за зворничко-тузланску епархију јер нас посетио патријарх српски Порфирије. Ово је заиста велики догађај, који ће, ако Бог да, бити уписан великим, златним словима на добробит свих људи”, рекао је епископ Фотије.

На академији је наступио хор монаха манастира Ковиљ, Музички ансамбл “Фенечки бисери” из Београда, мали хор Музичке школе “Војин Коамадина” из Зворника, те Културно-умјетничко друштво “Босиљак” из Дервенте.

Рецитатори Школе српског језика Тузла говорили су стихове Добрице Ерића, епископа Фотија и других пјесника.

Ненад Поповић, министар без портфеља у Влади Србије, рекао је да је долазак патријарха Порфирија у Тузлу порука да је СПЦ уз Србе ма гђе год живјели, али и порука пријатељима у овом граду да Србија и Срби желе да заједно живе на овим просторима.

Поповић је оцијенио да је ово велики догађај за грађане у Тузли, у БиХ, за све Србе, православце.

“Патријарх Порфирије путује јако много и нашао је време и показао вољу да на позив владике Фотија дође и посети вернике у Тузли. То је велика порука свим православцима и Србима”, рекао је Поповић новинарима.

Он је напоменуо да су на овом подручју Срби живјели и живјеће.

“Сигуран сам да ће овај догађај имати много добрих одраза у свим сферама, те да ће након ове посете ојачати и културне и економске и све друге везе, на радост свих народа који живе у Тузли”, рекао је Поповић.

Патријарх Порфирије започео је данас дводневну посјету Тузли, гђе му је свечани дочек приређен пред Саборним храмом Успења Пресвете Богородице.

У част доласка српског патријарха у Саборном храму је служена доксологија.

Долазак патријарха српског Порфирија у Тузлу уриличен је, између осталог, и

поводом обиљежавања 140 година од освештења Сабрног храма Успења Пресвете Богородице.

Саборни храм у Тузли саграђен и освештан 1882. године, у вријеме када је Тузла била стјециште богатих српских трговаца.

Храм је грађен осам година, а након освештања постао је духовни центар и мјесто сабирања православног народа. Био је дио насеља Српска варош, које је било насељено српским живљем на данашњем локалитету Панонских језера у Тузли.

Патријарх Порфирије ће сутра у 9.00 часова служити Свету архијерејску литургију у Саборном храму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана