Електропривреде Српске и Црне Горе о изградњи ХЕ “Суторина”

Срна
Електропривреде Српске и Црне Горе о изградњи ХЕ “Суторина”

ТРЕБИЊЕ - Руководиоци електропривреда Републике Српске и Црне Горе разговарали су данас о подизању нивоа сарадње та два предузећа и реализацији заједничких енергетских пројеката, а најважнији од њих је изградња Хидроелектране (ХЕ) “Суторина”, потврђено је Срни у “Електропривреди Републике Српске” (ЕРС).

На састанку Управе Мјешовитог холдинга ЕРС-а, матичног предузећа из Требиња и Одбора директора “Електропривреде Црне Горе” (ЕПЦГ), одржаном у сједишту тог предузећа у Никшићу, закључено је да су потенцијали за објекте из обновљивих извора велики и неки од њих су немогући без заједничког рада - за добробит становништва, локалних заједница, али и привреде уопште.

“Сагледане су могућности вишег нивоа сарадње двије електропривреде, с циљем повећања ефикасности и профитабилности тих система”, навели су у “Електропривреди Републике Српске”.

На састанку је разматрана и могућност искориштења вода ријеке Требишњице у енергетске сврхе и сврхе водоснабдијевања црногорског приморја.

За пројекат ХЕ “Суторина”, истакли су саговорници, већ постоји одређена пројектна документација, елаборати и студије и “Електропривреда Црне Горе” је упутила иницијативу “Електропривреди Републике Српске” за актуелизацију постојеће документације.

На састанку су размијењена и искуства и положај та два предузећа у енергетској транзицији и реорганизацији тих система.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана