Електронске картице за раднике још на чекању

Свјетлана Ђуричић
Електронске картице за раднике још на чекању

Бањалука - Електронске идентификационе картице за раднике у Српској још нису заживјеле у пракси, иако је овај пројекат, као приоритетан, најављен прије више од годину.

Из Министарства финансија РС потврдили су “Гласу Српске” да је расписан тендер за софтверско рјешење за увођење електронских идентификационих картица за запослене у РС.

- Процедура расписивања тендера услиједила је након утврђивања Правилника о изгледу идентификационих картица. Правилник је дио сета закона којима се спроводи реформа привредног система у Српској с циљем сузбијања сиве економије и ефикасније контроле пријављених радника - кажу из Министарства финансија.

Додали су да је увођење ове врсте идентификационог документа једна од мјера у функцији борбе против рада на црно.

- Сваки радник дужан је да електронску идентификациону картицу има у току радног времена, те да омогући овлашћеним лицима у поступку инспекцијског надзора увид у картицу. У случају да је радник не посједује, ствара се законска претпоставка да је ријеч о раду на црно, чиме су испуњени услови за предузимање законских мјера према контролисаном субјекту, као што је издавање прекршајног налога и изрицање мјере забране обављања дјелатности - казали су из министарства.

Предсједница Савеза синдиката Српске Ранка Мишић каже да је нејасно зашто се одуговлачи са увођењем електронских картица за раднике.

- Дошло се до дизајна, елемената картице и расписивања тендера, али се даље не одмиче. Не вјерујем ни да ће се до Нове године нешто у вези с тим дешавати. Актуелна је предизборна кампања, па избори, формирање власти, а у свему томе доминантна је опструкција послодаваца и зато се све успорава. Зато још увијек немамо тај документ - нагласила је Мишићева. Она је додала да је увођење идентификационих картица за раднике добар пројекат који може да допринесе у борби против сиве економије.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић не крије да су власници капитала у Српској против увођења електронских идентификационих картица за раднике.

- Учинићемо све да не буде тога. Мислим да је то беспотребно, да нико нема користи и да од тога може бити само штета. Тај новац се може паметније утрошити у сузбијању рада на црно - рекао је Шкребић.

Када коначно буде завршен пројекат увођења ових докумената, око 260.000 радника у Српској добиће електронске идентификационе картице, за чију израду је планирано око 1,5 милиона КМ. Успостављањем базе података и набавком картица које ће радници морати да носе на радном мјесту Влада Српске намјерава да сузбије рад на црно.

Изузетак

Законом је предвиђен изузетак од правила да сваки радник мора имати електронску идентификациону картицу, а тај изузетак се односи на рад на одређено вријеме или пробни рад краћи од 15 дана. Такво рјешење предложено је ради олакшања пријављивања за оне раднике који раде веома кратак период, на примјер сезонско брање воћа, рад на јавним приредбама, рад на свадбеним и сличним прославама, као и пробни рад који траје краће од 15 дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана