“Електрокрајина” Бањалука: Позив корисницима да измире дуговања

Д. Б.
“Електрокрајина” Бањалука: Позив корисницима да измире дуговања

БАЊАЛУКА - “Електрокрајина” Бањалука позвала је кориснике да измире дуговања уколико их имају како би избјегли искључење са мреже.

Из овог предузећа наводе да се, заједно са осталим електродистрибутивним предузећима у Републици Српској, налазе у процесу реорганизације у складу са одредбама новог Закона о електричној енергији РС који ступа на снагу 1. јануара идуће године.

- “Електрокрајина” и остала електродистрибутивна предузећа ће у том процесу престати са пословима снабдијевања, односно продаје електричне енергије свим купцима, укључујући и домаћинства чије снабдијевање ће преузети нови јавни снабдјевач. Електродистрибутивна предузећа су у реорганизацији дужна да “очисте” потраживања од купаца за испоручену електричну енергију како би могла несметано наставити рад у новој организационој форми оператера дистрибутивног система. Из тог разлога “Електрокрајина” је свим купцима који имају неизмирене рачуне за електричну енергију доставила обавјештења о потреби измирења дуга како би избјегли потенцијално искључење са мреже - наводи се у саопштењу. У “Електрокрајини” наглашавају да нити један уредни и редовни платиша не може и неће бити искључен са мреже, већ ће принудне мјере искључења, као и до сада, бити усмјерене према потрошачима са већим износима дуга и дужим периодом неплаћања.

 - Чињеница да 95 одсто купаца редовно измирује рачуне за електричну енергију додатно нас обавезује да предузимамо све мјере наплате од оних који избјегавају своје обавезе. Свим купцима који су из објективних разлога имали краће кашњење у плаћању са ниским износом дуга упућујемо извињење због евентуалних непријатности изазваних добијеним обавјештењем. Напомињемо да је “Електрокрајина” у протеклом периоду небројено пута исказала осјетљивост према социјално угроженим купцима и излазила им у сусрет у оквиру својих законских ограничења - наводе у овом предузећу.

Подсјећају да је “Електрокрајина” јавно предложила законску заштиту социјално угрожених купаца, што је прихваћено од надлежних институција РС и уграђено као посебно поглавље у нови Закон о електричној енергији.

- Очекујемо да ће се са примјеном новог Закона и усвајањем пратећих подзаконских аката системски почети рјешавати и ова питања која годинама оптерећују како електродистрибутивна предузећа, тако и потрошаче који се налазе у стању социјалне потребе - наводе из “Електрокрајине”.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана