Екстракт из коре нара потенцијални штит од короне

Милијана Латиновић
Екстракт из коре нара потенцијални штит од короне

БАЊАЛУКА - Екстракт из коре плода херцеговачког нара могао би бити штит који би спријечио улазак вируса корона у организам човјека, јер се у лабораторији показало да дјелује, а то треба да потврде и клиничка испитивања.

Да би нар, као једна од четири библијске биљке, која се још назива и “еликсиром младости”, могао помоћи у превенцији вируса корона, показало је истраживање тима бањалучког Медицинског факултета, који чине декан ове високошколске установе Ранко Шкрбић, те његове колеге Реља Суручић са Катедре за фармакогнозију и Биљана Тубић са Катедре за фармацеутску хемију. Ова високошколска установа је још прије двије године у сарадњи са Институтом “Др Јосиф Панчић” из Београда започела озбиљна истраживања са екстрактима нара.

- Ријеч је о екстракту који се добија из коре нара која се иначе баца. Наше баке су ту кору сушиле и од ње кувале чај дјеци када имају дијареју. Потврђено је да екстракти добијени из коре имају антибактеријска дејства и тако је све кренуло. Екстракт смо почели примјењивати код пацијената који имају дијабетес тип два и показало се да препарат смањује масноћу и шећер у крви, поправља крвни притисак и дјелује противупално. Том студијом обухваћено је око 60 пацијената и резултати су били феноменални - испричао је Шкрбић за “Глас Српске”.

Када је корона закуцала и на врата Српске, Шкрбић је окупио своје сараднике, који су све своје знање и труд уложили у ново истраживање користећи “ин силико” методу или компјутерску хемију.

Тубићева појашњава да су истраживање кандидовали за рану фазу болести.

- Намјера нам је била да утврдимо да ли супстанце из коре нара дјелују на спречавање уласка вируса у организам - рекла је Тубићева.

Суручић појашњава да су информације до којих су дошли други истраживачи и сазнања о вирусу корона били добра база за почетак.

- Испитивали смо сложене хемијске структуре из коре нара, те поредили ефекте који се добију њиховом употребом са ефектима лијекова који су на почетку пандемије коришћени у Кини као терапија - казао је Суручић.

Први човјек Медицинског факултета истиче да овим истраживањем, које је објављено и у једном канадско-америчком часопису, испитивања о љековитом својству нара не престају. Наиме, како каже Шкрбић, циљ истраживачког тима је да послије неколико лабораторијских анализа дођу и до клиничког испитивања, те да екстракт из коре нара почне и званично да се примјењује.

 Серолошко истраживање

Ранко Шкрбић је казао да Медицински факултет има пуне руке посла и када је ријеч о великом серолошком испитивању.

- Колеге из бањалучког Дома здравља већ два дана позивају породице на тестирање. Стигло нам је првих 40 узорака и сматрам да ћемо већ почетком наредне седмице завршити Бањалуку. Идућих дана почеће прикупљање узорака и у домовима здравља у околним општинама - рекао је Шкрбић и додао да би до краја децембра требало да имају и прве резултате о колективном имунитету грађана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана