Дужина бразде под упитником

Јелена Станић
Дужина бразде под упитником

БАЊАЛУКА - Скок цијена репроматеријала утицаће и на поскупљење сјетве и до 20 одсто, због чега пољопривредници у Српској још разматрају колико ће хектара посијати.

Иако су припреме за прољећну сјетву већ почеле широм РС, повртари још калкулишу, с обзиром на то да су доста прошлогодишњег рода заорали на њивама јер је потражња због пандемије вируса корона била танка, док ратаре брине и мањак сјемена кукуруза на тржишту.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић казао је за “Глас Српске” да је репроматеријал за предстојећу сјетву поскупио од 15 до 30 одсто.

- Цијена сјемена кукуруза, соје и сунцокрета порасла је од десет до 15 одсто, док су минерална ђубрива и до 30 одсто скупља, због чега ће, према нашим процјенама, цијена овогодишње сјетве бити и до 20 одсто већа него лани - казао је Маринковић.

Додао је да пољопривредници нису сигурни које ће површине бити засијане, те да ли ће због недостатка новца прибјећи редукционим мјерама које могу узроковати лош квалитет рода.

- Незадовољни су због цјелокупне ситуације, те су због тога у овом тренутку неопредијељени шта да раде и које биљне културе да засију како би одговорили на новонасталу ситуацију - истиче Маринковић.

Проблем су и високе температуре за ово доба године, казао је, јер нису погодне за воћке, којем пријети прерано пупање, због чега прољећни мразеви могу узроковати велику штету.

Да је ова година неизвјесна, потврђују и пољопривредници широм Српске, који су казали да је прошла година била родна, али неисплатива. 

- Оно што је скоро сигурно је да ћемо око 95 одсто сјемена морати купити уз помоћ кредита, а још нисмо успјели да вратимо дугове из претходних година - казао је пољопривредник из Лијевча поља Душко Бањац.

Исте бриге има и Дарко Баврлић из Градишке јер, како је казао, не зна шта може очекивати од ове године када је прошла била тешка у сваком смислу.

- Било је тешко производити, а још теже продати убрано. Таман када је стигло поврће, све се затворило, нисмо имали гдје своје производе продати. У марту је пола салате пропало јер није имао ко да је купи - казао је Баврлић и додао да је претрпио велике губитке.

Семберски пољопривредник Љубо Малетић каже да је у овом дијелу Српске почела припрема земљишта за сијање пшенице, али да ће са великом сјетвом кромпира и лука кренути почетком марта.

- Лани смо по веома ниској откупној цијени продали око 70 одсто приноса кукуруза, јер нисмо имали гдје да га складиштимо, а сада када је његова цијена скочила, немамо шта продати. Пшеница и кукуруз су прошле године добро родили, али нам се, нажалост, није економски исплатило - истакао је Малетић.

Свјетска берза

Стојан Маринковић каже да су на свјетским берзама рекордно високе цијене кукуруза, пшенице и соје.

- У Бразилу кише отежавају сјетву соје и то се одражава на пораст њене цијене која је била у благом паду. Иако је цијена кукуруза знатно виша него она по којој смо ми продавали у вријеме жетве, стварно стање његове цијене, као и пшенице, знаћемо почетком априла - рекао је Маринковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана