Дужа бразда гарантује пуне трпезе

Милијана Латиновић, Анита Јанковић-Речевић
Дужа бразда гарантује пуне трпезе

БАЊАЛУКА - Прољећно сунце измамило је у њиве ратаре широм Републике Српске који припремају дужу бразду и сију поврће што је сигуран знак да ће хране бити довољно на домаћим трпезама.

Ситуација у вези са ширењем вируса корона није омела домаће пољопривреднике који увелико сију кромпир, лук, купус и остало поврће.

Пољопривредник из Градишке Дане Паспаљ каже за “Глас Српске” да у поткозарским селима живот није стао због вируса, те да је сјетва поврћа у пуном јеку.

- Кромпир ћемо идућих дана засијати на 140 дунума, а лук смо већ посијали на око осам, а пшеницу на седам хектара. Ако нас вријеме послужи година ће бити родна, хране неће мањкати - истакао је Паспаљ.

Овај домаћин каже да међу пољопривредницима нема панике и да сви обављају своје уобичајене послове на њивама и у баштама.

Пуне руке посла ових дана имају и пољопривредници у Лијевче пољу који истичу да сјеменског материјала има довољно и да планирају засијати веће површине него лани.

- Лук смо одавно засијали, а сјетва кромпира је у пуном јеку. Вријеме нам иде наруку и већ идућих дана планирамо износити купус на њиву, док ће паприка и парадајз још мало сачекати - испричао је за “Глас Српске” пољопривредник из Лијевча поља Душко Бањац.

Кромпира који је неизоставна намирница у домаћој кухињи неће мањкати ни у рогатичким селима јер се тамошњи ратари увелико припремају за сјетву тог поврћа.

- Пољопривредници нису и неће поклекнути пред недаћама. Свако домаћинство планира да засије више поврћа, нека се нађе. Не знамо шта вријеме носи, али смо сигурни да ће хране бити - рекао је Рогатичанин Драгомир Џида који кромпир планира засијати на око 25 хектара.

Осим пољопривредника у сеоским домаћинствима, на њиве су похрлили и они који су до сада на село одлазили само на одмор.

- Имам викендицу недалеко од Бањалуке и неколико дунума обрадиве земље. Засијаћемо ове године кромпир, пасуљ и лук, добро ће доћи с обзиром на новонасталу ситуацију - казала је Бањалучанка Марија Г.

И у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да очекују повећање сјетвених површина.

- Пољопривредне апотеке су снабдјевене репроматеријалом, а евидентна је и повећана потражња за сјеменима што нам потврђује да ће уз лијепо вријеме бити засијано више хектара - навели су у ресорном министарству. Подсјетили су да су сви подстицаји за прошлу годину исплаћени у рекордном року, као и да је већ исплаћено око девет милиона марака подстицаја за ову годину, а све у циљу да се пољопривредницима олакшају услови прољећне сјетве.

- Многи су засијали баште и раде пуном паром. Хране ће сигурно бити - истакли су у Министарству пољопривреде.

Радна снага

Дане Паспаљ истиче да је и за пољопривреднике највећи проблем недостатак радне снаге.

- Села су ионако поприлично пуста и тешко је обезбиједити раднике за све послове на њиви, а и према препорукама надлежних сва масовнија окупљања су забрањена, па свако за себе ради колико може - рекао је Паспаљ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана