Дувански дим неће скоро из кафане

Милијана Латиновић
Дувански дим неће скоро из кафане

Бањалука - Влада Српске повукла је из скупштинске процедуре Нацрт закона о заштити здравља становништва од дуванских и осталих производа за пушење којим се потпуно забрањује конзумирање цигарета у угоститељским објекта.

О овом законском рјешењу посланици Народне скупштине РС требало је данас да расправљају.

Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић потврдио је да је нацрт закона повучен са дневног реда сједнице парламента РС те да ће бити упућен на дораду.

- Неке ствари смо можда мало прегрубо дефинисали, па смо нацрт закона повукли да то још мало дорадимо - рекао је Богданић.

Предсједник Удружења угоститеља РС Жељко Татић каже да није спорна чињеница да је потребно заштитити здравље становника, али да је у изради овог законског рјешења направљено много пропуста.

- Доста је неправилности направљено овим законом и надам се да ће они који "кроје правила" организовати састанак и позвати представнике угоститеља како би бар чули мишљење струке у вези с овим - рекао је Татић.

Он је истакао да ће угоститељи упутити надлежнима званичан приједлог да се власници локала површине до 70 квадрата опредијеле да ли су они пушачки или непушачки, те да у угоститељским објектима у којима се служи храна буде потпуно забрањено пушење.

Осим забране пушења у угоститељским објектима и заједничким просторијама стамбених зграда, нацртом закона забрањује се и продаја дувана и цигарета у продавницама и киосцима који се налазе у склопу здравствене, васпитно-образовне, спортско-рекреативне или установе културе.

Новим правилима забрањује се и продаја слаткиша, играчака и других производа у облику цигарета који су намијењени дјеци, као и продаја и поклањање цигарета особама млађим од 18 година.

Нацртом закона је предвиђено да у угоститељским објектима не буде одвојених просторија за пушаче. Они који конзумирају цигарете и дођу у кафић не би смјели ту да пуше. Могу да изађу у башту објекта и тамо запале цигарету. Иста ситуација је и са осталим установама.

Студија консултантске куће КПМГ, којом су анализиране посљедице потпуне забране пушења за угоститељство и међународна искуства у тој сфери, показала је да би потпуна забрана пушења у кафићима, ресторанима и клубовима смањила годишњи промет угоститеља у Српској за 113,9 милиона марака.

Према овом истраживању, без посла би у РС  остало 4.577 радника, који би због тога остали и без 28,6 милиона марака на основу изгубљених плата, док би држава на основу ПДВ-а изгубила 16,5 милиона.

Казне

Нацртом овог закона прописане казне за власнике угоститељских објеката у Српској за сваку запаљену цигарету досежу и до 6.000 марака, док ће за пепељаре на столу морати искеширати и до 3.000 КМ.

Казну од 3.000 марака неће избјећи ни конобар који госту дозволи да запали цигарету у локалу, док ће гост који запали цигарету на забрањеном мјесту бити кажњен казном до 200 до 600 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана