Дуг за интернет стопирао обрачун плата радника дервентског “Униса”

Милијана Латиновић
Дуг за интернет стопирао обрачун плата радника дервентског “Униса”

ДЕРВЕНТА - Радницима дервентске Фабрике цијеви није исплаћено чак 30 плата, због чега су се обратили и Окружном јавном тужилаштву Добој, а да је ситуација у том пропалом предузећу алармантна потврђује и то што се примања запослених више ни не обрачунавају, јер је “Унису” због дуга искључен интернет.

У допису тужилаштву, у који је “Глас Српске” имао увид, радници “Униса”, који су скоро цијели радни вијек провели у тој фирми, упозоравају да управа двије и по године крши њихова права. Осим дуговања за плате није им увезан ни радни стаж, иако су у том периоду радили, а све што су произвели је продато.

- Одговорна лица су за то вријеме умјесто да нама исплаћују плате и доприносе оснивала фирме у иностранству од наших пара, за шта је издвојено 115 милиона марака - наведено је у допису.

Додају да је ријеч о фирмама у Чешкој, Литванији, Пољској и Румунији, које су такође гурнуте у стечај.

- За вријеме блокаде жиро-рачуна “Униса” од 2013. године обављали су платни промет преко рачуна предузећа “Беомет” Дервента, “Механика Интернационал” Шамац, “Гранитал” Бијељина, “Палнтс Глобал Интс БиХ” Зворник и “Агрохерц” Билећа - тврде радници у допису.

Још једном су упозорили да је послодавац, иако је знао да нема основа за покретање реструктурирања предузећа, ипак поднио захтјев за то и тиме продужио агонију радника, али и осталих повјерилаца.

- Дугови фирме су још тада били десет пута већи од имовине, сви рачуни су били блокирани, тако да се већ тада знало да нема никакве шансе да предузеће исплати све дугове - навели су радници у допису упућеном Окружном јавном тужилаштву, уз који су приложили неколико докумената којима доказују све наведене тврдње.

Радници тврде да управа фирме опструише отварање стечајног поступка те да су ангажовали адвоката без сагласности привременог стечајног управника, која им је по закону била потребна.

- Због свега наведеног тражимо од тужилаштва да предузме радње из његове надлежности и тако заштити наша права. Од 31. марта нам више не обрачунавају ни плате ни доприносе, а инспекција не реагује - нагласила је предсједница Синдикалне организације “Униса” Радослава Миланковић.

Директор “Униса” Душан Живковић одбацује оптужбе радника и додаје да је у току предстечајни поступак те да ће након одлуке суда све бити ријешено.

- Плате се не обрачунавају од петог мјесеца, зато што нам је искључен интернет због дуга од 8.000 марака. Укинут нам је програм и не можемо радити обрачун. Све ће то бити ријешено када измиримо дуг - рекао је Живковић за “Глас Српске”.

Захтјев за покретање стечаја у некадашњем дервентском гиганту доставила је у фебруару Нова банка Бањалука, један од највећих повјерилаца у тој фабрици. Окружни привредни суд Добој је почетком априла покренуо претходни стечајни поступак да би било утврђено да ли постоји основ за покретање стечаја, а за привременог стечајног управника именован је Лазо Ђурђевић.

Лијечење

Радослава Миланковић истиче да радници “Униса” мјесецима немају здравствену заштиту.

- Један колега је доживио срчани удар и добио рачун за лијечење у износу од 800 марака, а ни фенинга није видио мјесецима. Требало би да иде у пензију за три мјесеца, али му није увезан стаж ни уплаћени доприноси - казала је Миланковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана