Дуг према Фонду ПИО РС покрио би пет мјесечних пензија

Драгана Орловић
Дуг према Фонду ПИО РС покрио би пет мјесечних пензија

БАЊАЛУКА - Потраживања Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске по основу доприноса на крају септембра ове године износила су 490,6 милиона марака и већа су за око 9,1 милион КМ у односу на исти период прошле године, потврдили су у овом фонду.

Ако се узме у обзир да је за исплату октобарске пензије би­о потребан 102,1 милион марака у бруто износу, када би дужници измирили сав тренутни дуг за неуплаћене доприносе, то би било довољно новца за исплату скоро пет пензија на мјесечном нивоу.

Неизмирене обавезе за доприносе за ПИО имају многи, од разних спортских и културних установа, болница, па до јавних и приватних предузећа, као и велики број локалних заједница. Здравствене установе и даље су на готово самом врху листе дужника.

- Укупна потраживања по основу доприноса од јавних здравствених установа су 141,26 милиона марака. Већина их има потписан уговор о репрограму, и то у износу од 72,70 милиона КМ - навели су у Фонду ПИО.

Када је у питању јавни сектор, дуг за доприносе је 191,9 милиона марака. Ипак, укупна дуговања приватног сектора су далеко већа, јер његове неизмирене обавезе према пензијском фонду премашују 298 милиона марака.

Тако потраживања, како наводе у Фонду ПИО, од приватних предузећа износе 123,95 милиона марака, од самосталних дјелатности 94,24 милиона, а од акционарских друштава 62,89 милиона марака.

Удружења грађана и спортски клубови за неуплаћене доприносе за ПИО дугују 7,83 милиона марака.

С друге стране, ни општинска предузећа не измирују редовно обавезе. То потврђује њихов дуг од 8,46 милиона марака.

- Ту су и потраживања од различитих субјеката по основу стечаја која износе 88,86 милиона марака. Реално, ту је наплата потраживања отежана и доста неизвјесна - истичу у Фонду ПИО РС.

Када су у питању локалне заједнице у Републици Српској, њихов дуг за доприносе за ПИО на крају септембра ове године био је 4,5 милиона марака.

На листи дужника налазе се три града, и то Добој, који за доприносе за ПИО дугује 905.150 марака, затим Зворник, који је дужан 168.455, и Требиње са дугом од 61.670 КМ.

Неизмирених обавеза имају и многе општине. Фонд ПИО од Кнежева за доприносе потражује 45.215 марака, од општине Србац 39.000, док су потраживања од Козарске Дубице близу 414.000 марака.

Дугове према Фонду ПИО за доприносе имају и општине Брод, Петрово, Угљевик, Пелагићево, Источно Ново Сарајево, Соколац, Билећа и Невесиње.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић рекао је за “Глас Српске” да је, када је ријеч о дуговањима према Фонду ПИО, гдје приватни сектор дугује више од јавног, ту у доброј мјери ријеч о дуговањима фирми у стечају.

- Та средства су највјероватније трајно ненаплатива. Видљиво је неко мање повећање дуговања послодаваца у односу на неки претходни период, а то је вјероватно дијелом резултат и проблема које је донијела пандемија вируса корона, јер су дугови повећани највише код занатских радњи - рекао је Тривић.

Предсједник Савеза општина и градова РС Љубиша Ћосић каже за “Глас Српске” да постоји различит приступ када су у питању приходи које локалне заједнице остварују.

- Конкретно, у Источном Новом Сарајеву је мали проценат удјела пореских прихода у укупном приходу и у укупном буџету општине. Управо због тога су вјероватно и каснили са уплатом доприноса - навео је Ћосић.

Међутим, све локалне заједнице треба да, како истиче, испуњавају своју законску дужност и измирују обавезе. Додаје и да Пореска управа РС увијек има механизам како да наплати све те приходе.

- И када се на неки начин гледа кроз прсте локалним заједницама, ту је механизам заштите, односно блокада рачуна и наплата прихода са затезном каматом - навео је Ћосић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана